ГолосUA
14:30 10/03/2010

«Нафтогазу» віддали одне з найбільших нафтогазових родовищ України

Уряд доручив Міністерству природи видати ліцензію «Нафтогазу України» на розробку одного з найбільших газових родовищ у Харківській області — Сахалінського.

Про це повідомила колишній Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко.

 «Найпотужніше родовище газу, яке може дати дешевий газ власного виробництва, — це Сахалінське родовище. Ми вже нарешті вирвали у них ліцензію і повернули державному підприємству «Нафтогаз», — сказала вона.

Офіційно в прес-службах Мінприроди та «Нафтогазу» доручення Кабміну не коментують. Джерело «Нафтогазі» стверджує, що ліцензія може бути передана вже цього тижня.

Протягом 2000-2004 років розробку цього родовища вели компанії «Девон», «Укрнафта», «Сахалінське» і «Сіріус». Але протягом 2003-2004 років Держкомітет з природних ресурсів передав ліцензії на розробку родовища компанії «Укрнафтобуріння», яку пов’язують з народним депутатом від Партії регіонів Миколою Злочевським. У грудні 2005 року попередні добувачі домоглися рішення Верховного суду про повернення їм ліцензій. Але пізніше «Укрнафтобуріння» оскаржило це рішення в суді. Розгляд продовжуються досі.

Заступник голови правління «Укрнафти» Володимир Пустоваров вважає, що, якщо Мінприроди передасть ліцензію «Нафтогазу», це буде порушенням чинного законодавства. «Поки тривають судові розгляди, передавати ліцензію не можна. Але якщо вже Кабмін захотів залучити розробника до родовища і вирішити проблему, то, відповідно до закону «Про нафту і газ», треба було проводити аукціон, а не кулуарним способом передавати право на розробку «Нафтогазу», — погодився колишній голова правління «Укрнафти», член комітету Верховної ради з ПЕК Ігор Палиця.

Джерело в «Укрнафті» говорить, що компанія має намір оскаржити рішення Кабміну в суді. Про аналогічні плани говорять і в прес-службі компанії «Девон».

Сахалінське нафтогазоконденсатне родовище в Краснокутському районі Харківської області — одне з найбільших в Україні. Воно було відкрите в 1981 році, запаси газу становлять 15 млрд. кубометрів, газоконденсату — 1,7 млн. т, нафти — 1,7 млн. т. Для порівняння: річний обсяг видобутку газу в країні — 20 млрд кубометрів, нафти — 4 млн. т.

За матеріалами: Коммерсант-Украина

 

Читайте также по теме