ГолосUA
17:37 10/09/2010

Найбільше нелегальних мігрантів в Росії – з України

Серед нелегальних мігрантів, які перебувають на території Росії, переважна більшість – громадяни України, приблизно 1,5 мільйона осіб.

Про це на прес-конференції у Москві заявив директор Федеральної міграційної служби РФ Костянтин Ромодановський, передав власний кореспондент ГолосUA.

Усього в Росії, за експертними оцінками, проживає чотири мільйони незаконних мігрантів. Переважно це українці, півтора мільйона. Слідом ідуть громадяни Узбекистану і Таджикистану, два мільйони разом, у кілька разів менше з Молдавії і Киргизії.

При цьому офіційно в Росії перебуває лише один мільйон мігрантів – тих іноземців, які приїхали вчиться, лікуватися і працювати за запрошеннями роботодавців та встали на облік. Решта — потенційні порушники, але видворяють їх з країни порівняно небагато — тільки тих, за кого нікому заступитися, зазвичай на допомогу затриманим приходить роботодавець або родичі. У такому разі порушник лише виплачує штрафі у розмірі до 5 тисяч рублів.

Водночас Ромодановський підкреслив, що Росії потрібні мігранти через велику демографічна проблему, й за прогнозами, потреба в робочій силі приїжджої буде наростати. Для цього чиновники запропонували відразу декілька нових способів реєстрації іноземних фахівців. Зокрема, великі надії покладає служба на програму залучення висококваліфікованих фахівців, а також на проект щодо організованого залучення робочої сили. Для цього голова ФМС запропонував відкривати навчальні центри в країнах СНД, і там відразу навчати дефіцитним у Росії професіям.

Д. Кляхін />  

 

Читайте также по теме