ГолосUA
17:42 21/04/2010

Найближчим часом доведеться знову повернутись до питання ціни на російський газ – Гудима

Найближчим часом доведеться знову повернутись до питання ціни на російський газ. Про це в інтерв’ю кореспондентові ГолосUA повідомив екс-радник прем’єр-міністра з питань ПЕК Олександр Гудима, коментуючи сьогоднішні домовленості між президентами Росії та України.

“Що стосується газу, на сьогоднішній день це хороші умови (якщо ми відкинемо присутність якихось інших домовленостей, про які ми сьогодні ще нічого не знаємо, могли бути інші домовленості в письмовому чи усному виді ). Ціни, за сьогоднішньою кон’юктурою цін на європейському ринку, близькі до справедливих”, — сказав він.

Проте, за словами О. Гудими, незабаром ціну на російський газ доведеться знову переглядати.

“У випадку підняття цін на нафту, а це обов’язково відбудеться (наскільки швидко, ми не можемо прогнозувати), через три-п’ять років ми будемо мати ціни такі, які були перед кризовим періодом і, зважаючи на те, що не внесені зміни у формулу визначення ціни (у нас базова цифра у формулі – 450 доларів, у той час, як в інших державах 280, 320, 360 доларів), в Україні ціни на газ, через зростання ціни на нафту, будуть зростати швидше, ніж в інших державах”, — наголосив він.

Експерт також додав: “Сто доларів, які передбачені на компенсацію, може бути замало, аби прийти до конкурентноспоможних цін в Україні та сусідних країнах. Отже, не виключаю того, що у найближчий час Україні доведеться повернутися до питання ціни на російський газ”.

Нагадаємо, ЗМІ оприлюднили інформацію про те, що Президент України Віктор Янукович і президент Росії Дмитро Медведев підписали міждержавну угоду про продовження на 25 років терміну перебування Чорноморського Флоту Росії на території України.

Угода також передбачає право пролонгації цього терміну ще на 5 років за згодою сторін.

В обмін на це, згідно з угодами, які підписали Янукович і Медведєв, Україна отримає знижку на ціну на газ у розмірі 100 доларів у разі, якщо ціна на газ буде більше 330 доларів за кубометрів, або знижку 30% від суми контракту, якщо ціна буде нижче 330 доларів.

О. Гайворонська

 

Читайте также по теме