ГолосUA
12:22 21/11/2008

НАК “Нафтогаз України”: ми не винні “Газпрому” ані копійки

НАК «Нафтогаз України» вкотре заявляє, що не має жодної простроченої заборгованості перед ВАТ “Газпром”. /> За їхніми даними, впродовж 2008 року єдиним постачальником імпортного природного газу в Україну була й досі залишається компанія RosUkrEnergo AG — повідомили в прес-центрі НАК «Нафтогаз України» агентству УНІАН.
У зверненні компанії наголосили, що згідно з оформленими актами прийому-передачі природного газу, заборгованість НАК "Нафтогаз України" за спожитий в 2008 році газ перед RosUkrEnergo AG становить 1,267 млрд. дол. , а не 2.4 млрд. дол.. як заявляв раніше прес-секретар RosUkrEnergo Андрій Кнутов.  
«Інформація про розмір боргу перед компанією RosUkrEnergo, яку поширюють представники НАК «Нафтогаз України», не відповідає дійсності. Зазначена заборгованість України перешкоджає своєчасним і повним розрахункам компанії RosUkrEnergo AG перед «Газпромом»», – сказав А.Кнутов.
«Компанія робить все можливе для швидкого погашення цієї заборгованості», – говориться в повідомленні.
НАК “Нафтогаз України” закликає мас-медіа, політиків і експертів припинити штучні спекуляції навколо цього питання, оскільки вони можуть негативно позначитися на ході переговорів щодо постачання газу в Україну в 2009 році.
Нагадаємо, що 20 листопада Президент РФ Дмитро Медвєдєв доручив ВАТ «Газпром» стягнути з України борг з поставок газу з РФ, який становить 2,4 млрд. дол. «З боргом України потрібно остаточно визначитися і стягнути його або в добровільному порядку, або в примусовому. Так, як це встановлено чинним законодавством і в рамках наших двосторонніх відносин», — заявив російський президент на зустрічі з головою «Газпрому» Олексієм Міллером.
Сьогодні на засідання РНБО Президент України Віктор Ющенко дав уряду п`ять днів на вирішення питання з боргом за газ перед Росією.

 

Читайте также по теме