ГолосUA
13:58 25/03/2010

Наразі існують реальні загрози безпеці України — політолог

На сьогоднішній день реальні загрози безпеці України існують.

Таку думку в інтерв’ю журналісту ГолосUA висловив політолог-міжнародник Геннадій Друзенко.

“Реальні загрози безпеці України наразі існують, і вже давно. Принаймні, російсько-грузинська кількаденна війна засвідчила, що загрози здебільшого носять непрямий характер: економічний тиск, газовий тиск тощо. Тобто безпосередня можливість дестабілізації ситуації та втручання”, — сказав він.

При цьому експерт зазначив, що Україна повинна шукати шляхи відповідей на ці загрози, котрі можуть виходити з двох позицій: інтеграція в НАТО та пошук контактів з одним із потенційних джерел загрози. “Очевидно, саме другу карту зараз намагається випробувати нинішній Президент”, — сказав він.

Політолог переконаний, що за останні 5 років світова геополітична карта істотно змінилася: “США змінили свою зовнішню політику, Китай відчув себе набагато потужнішим. Світ дефрагментується, і те, що було 10 років тому, не збігається із тим, що маємо зараз”, — підкреслив він, додавши, що навіть у НАТО на сьогоднішній день точаться дискусії, наскільки обороноздатною та ефективною у військовому плані є ця організація.

“Протягом останніх 5 років кількість загроз для України збільшилася, це видно будь-кому, хто спостерігає за розвитком міжнародних подій і тверезо дивиться на речі”, — сказав Г. Друзенко.

Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович, виступаючи на урочистостях з нагоди 18-ї річниці створення СБУ заявив, що Україні потрібно переглянути можливі військові загрози для неї. Він також закликав напрацювати «українську ініціативу» щодо формування нової безпекової архітектури в Європі.

О. Проценко

 

Читайте также по теме