ГолосUA
15:59 10/06/2009

Наступник Єханурова нічого не змінить у сфері оборони — експерт

Особа нового міністра оборони буде питанням другорядним, оскільки його роль обмежиться «роллю спікера», і він нічого не зможе змінити у Збройних Силах принаймні до кінця року. />  

Таку думку висловив директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак в інтерв’ю інформагентству «Ліга.net».
 

«Міністр оборони з традиційно впливової фігури перетвориться на незначного чиновника, який буде змушений оперувати мізерними ресурсами для забезпечення утримання соціально небезпечного організму, яким зараз стала армія», — зауважив він.
 

Експерт підкреслив, що міністром оборони може бути і начальник Генштабу Сергій Кириченко, і Секретар Ради національної безпеки та оборони Раїса Богатирьова або людина, взагалі не пов’язана з оборонною сферою.
«Хто б не був міністром оборони, він не зуміє до кінця року, щонайменше, організувати появу нових видів зброї, нової техніки, не зуміє організувати адекватно питання відновлення боєздатності, професіоналізації армії, і навіть такі небезпечні для суспільства питання, як утилізація арсеналу», — наголосив Бадрак.
 

Відповідаючи на запитання, чи є вихід з цієї ситуації, Бадрак заявив: «Потрібно, щоб змінилися підходи військово-політичного керівництва. Потрібно, щоб погляди на забезпечення обороноздатності Президента, Прем’єр-міністра і Голови Верховної Ради були однаковими, щоб можна було забезпечити виконання спільних рішень. Поки ж у нас рішення оголошуються, але не виконуються. У сфері розвитку армії за останні декілька років я не можу назвати жодного оголошеного рішення, яке було б взято до виконання. Хоча наміри були доволі конструктивні. Наприклад, по переозброєнню ЗСУ».
 

Нагадаємо, 6 червня Верховна Рада звільнила Юрія Єханурова з посади Міністра оборони. За це проголосували 363 парламентарі. У вівторок Президент України Віктор Ющенко пообіцяв сьогодні внести на розгляд Верховної Ради свою кандидатуру на посаду Міністра оборони. Водночас, глава держави заявив про те, що «повністю укомплектований і ефективно працюючий уряд зараз не відповідає інтересам Прем’єр-міністра і керівника парламентської коаліції Юлії Тимошенко».

 

Читайте также по теме