ГолосUA
17:32 29/03/2010

Наступного року абітурієнти складатимуть екзамен при вступі до ВУЗу?

Наступного року випускникам середніх навчальних закладів до вступу у вищий навчальний заклад доведеться пройти три «ланки оцінювання знань».

Про це в ефірі програми «Від першої особи» на радіо «Ера-FM» повідомив міністр освіти та науки України Дмитро Табачник, передав кореспондент ГолосUA.

«Зараз мало часу і не хотілося б радикально змінювати правила гри, тому наступного року за пропозиціями керівників середніх та вищих навчальних закладів ми спробуємо вийти на світову навчальну систему. Система вступу буде складатися з трьох компонентів: рівноважливих але не рівноцінних», — сказав він.

За словами голови МОН, наступного року до критеріїв вступу абітурієнтів додасться іще один. Таким чином система вступу складатиметься із трьох частин: ЗНО, за яким можна отримати 600 балів, середній бал атестату — до 200 балів та випробування, що встановлюються вищим навчальним закладом, за яку учень також може отримати 200 балів. Д. Табачник повідомив, що це може бути ессе, співбесіда, мотивація намірів, творчий іспит і т.д.

«Тоді ми будемо розвивати перехід від середньої до вищої освіти з максимальною метою — підвищення якості освіти та розширення автономії вищих навчальних закладів, що і буде іх об’єднувати із світовими кращими університетами», — відзначив міністр.

Нагадаємо, до 2010 року абітурієнту необхідно було при вступі подати лише сертифікат про проходження зовнішнього незалежного оцінювання. Зі зміною керівництва МОН, з 2010 року при вступі враховуватимуться вже два критерії: сертифікат та середній бал атестата.

 

Читайте также по теме