ГолосUA
18:17 14/10/2009

Наступною до ЄС вступить Хорватія, Туреччині знову відмовлено

Європейська комісія ухвалила річну стратегію щодо розширення Євросоюзу. Водночас було зроблено оцінку прогресу, якого досягли на цьому шляху Балканські країни та Туреччина. Анкарі знову показали "жовту картку". />  
За словами єврокомісара з питань розширення Євросоюзу Олі Рена, Хорватія досягає нині фінішної прямої після двох років переговорів, і це є доказом того, що європейська перспектива є можливою і досяжною. Єврокомісія прогнозує, що переговори про вступ може бути завершено вже до кінця 2010 року. Втім, Загреб має показати, що готовий боротися із корупцією. Позитивний сигнал від Брюсселя отримала і Македонія. Олі Рен заявив, що ця країна виконала усі передумови, аби розпочати переговори про вступ, однак спершу на це потрібна згода усіх 27 країн ЄС. Очікується, що проблеми можуть виникнути зі згодою Греції. Афіни обіцяють блокувати переговори, допоки Скоп’є не змінить назву країни. Греки вважають, що назва «Македонія» є зазіханням на однойменну грецьку провінцію.

Туреччина знову отримала у звіті Єврокомісії критичну оцінку щодо реформ. Головними проблемами на шляху до ЄС залишаються порушення громадянських прав, а також недостатня свобода слова. Кричущими порушеннями у звіті названо поширеність «вбивств честі», які здійснюються з релігійних мотивів, а також тортури у тюрмах. Негативну оцінку від Брюсселя Анкара також отримала через відсутність поступу у розв’язанні конфлікту з Кіпром.

Серед країн, які є потенційними кандидатами на вступ, занепокоєння у Єврокомісії викликає Боснія та Герцеговина, яка, на думку Брюсселя, має спочатку здійснити конституційну реформу, щоб її інститути функціонували нормально. До проведення такої реформи Єврокомісія не зможе надати цій державі статусу країни-кандидата. Тож, наголосив Олі Рен, Боснія та Герцеговина має нині ухвалити остаточне рішення – чи хоче вона стати членом ЄС і діяти відповідно. Що ж стосується Косова, незалежність якого не визнали п’ять країн ЄС, Єврокомісія планує розпочати процедуру, метою якої є скасування візового режиму із цим регіоном. Водночас, єврокомісар наголошує, що не зважаючи на значний прогрес у Балканському регіоні, існує ризик того, що відбудеться зворотній процес через низку об’єктивних факторів.

“Важливо, щоб ми не жертвували розширенням. Є такі проблеми, які затримують цей процес. Приміром, фінансова криза, яка виникла не на Балканах, а на Волл стріт. Водночас розширення може бути одним з заходів для стабілізації регіону Східної Європи” – сказав Олі Рен. Загалом же у Балканському регіоні Єврокомісія планує розширення зони вільної торгівлі з ЄС та запровадження безвізового режиму.

За матеріалами «Німецької хвилі»

 

Читайте также по теме