ГолосUA
11:55 21/05/2010

НАТО виділило 260 тис. євро на прогнозування повеней у басейні річки Прип’ять

НАТО виділило 260 тис. євро на реалізацію проекту з моніторингу й прогнозування повеней у басейні річки Прип’ять.

Про це на прес-конференції повідомив заступник директора Українського центру екологічних і водних проектів (УЦЕВП) Олексій Ярошевич.

За його словами, основна сума — 148 тис. євро — піде на установлення 2 автоматичних гідрометеорологічних постів у басейні Прип’яті.

Одержувачами коштів є УЦЕВП, Словацький гідрометеорологічний інститут, Український науково-дослідний гідрометеорологічний інститут, Центральний науково-дослідний інститут комплексного використання водних ресурсів (Мінськ, Білорусь).

Основною метою проекту є вдосконалення моніторингу паводків у басейні Прип’яті й впровадження сучасних інструментів моделювання й прогнозування паводків і транспортування радіонуклідів у басейні Прип’яті для різних сценаріїв природних і технологічних катастроф.

Проект планується реалізувати за 5 основних етапів.

На першому етапі учасники проведуть аналіз водного режиму в басейні Верхньої Прип’яті, особливостей появи паводків та їх наслідків, сучасної гідрометеорологічної мережі, потоку й обміну даними (зокрема, між країнами).

Після цього планується поставити й установити 2 автоматичних гідрометеорологічних пости у басейні Прип’яті на території України.

Потім фахівці будуть вимірювати й опрацьовувати дані для охоплення найважливішої частини річкового русла на проектній території з метою створення основи для впровадження розподіленої річкової гідравлічної моделі.

Наступним кроком стане застосування сучасної розподіленої моделі прогнозування паводків (на основі рівнянь Сент-Венанта) для основного русла на проектній території.

Останнім заходом є розробка моделі транспортування радіонуклідів для моделювання наслідків можливої аварії на Рівненській АЕС і забруднення річки Стир.

Нагадаємо, високі повені на Прип’яті практично щорічно спричинюють значні затоплення місцевості на території Білорусі й України.

За матеріалами: Українських новин />  

Читайте также по теме
ГолосUA
13:18 01/10/2024

Йенс Столтенберг официально передал полномочия генерального секретаря Североатлантического альянса бывшему премьер-министру Нидерландов...