ГолосUA
07:11 04/12/2009

НАТО закликало Росію відмовитися від визнання Абхазії та Південної Осетії

Глави МЗС 28 країн-членів НАТО підтвердили політику невизнання незалежності Південної Осетії і Абхазії, закликавши Росію анулювати своє рішення стосовно цього.

Про це йдеться у заяві за підсумками засідання Комісії Грузія-НАТО у четвер, 3 грудня, в Брюсселі.

Водночас, члени Комісії Грузія-НАТО закликали Росію виконати всі свої зобов’язання в рамках угоди про припинення вогню.

"Комісія Грузія-НАТО на рівні міністрів рішуче закликала Росію виконати всі її зобов’язання щодо Грузії в рамках угоди про припинення вогню, яку було досягнуто за посередництва Євросоюзу, а також не робити будь-яких кроків, які можуть підірвати безпеку Грузії", — йдеться в заяві.

Учасники засідання також заявили про підтримку Женевських переговорів з безпеки на Кавказі, висловивши при цьому жаль у зв’язку з накладеним Росією вето на мандати місій ООН і ОБСЄ в Грузії.

Міністри закликали забезпечити доступ наглядової місії ЄС у Грузії на територію Південної Осетії і Абхазії.

Раніше російський постійний представник висловився на тему співпраці НАТО з Грузією. За словами Дмитра Рогозіна, Москву вона не влаштовує. "Ми говоримо натовським делегаціям про те, що нас вкрай не влаштовує продовження повноформатного їх співробітництва з Грузією. Він також зазначив, посилаючись на російських фахівців, що Грузія повністю переозброїлася після серпневого конфлікту, і політичне керівництво Росії стурбоване цим фактом.

Крім того, 3 грудня посли Росії і країн НАТО затвердили всі три документи, підготовлені до засідання Ради Росія-НАТО на рівні міністрів закордонних справ, яке має відбутися сьогодні у Брюсселі. Майбутнє засідання Ради Росія-НАТО має стати першою зустріччю на рівні міністрів закордонних справ з часу серпневого конфлікту на Кавказі.

Нагадаємо, в серпні 2008 року в Південній Осетії стався збройний конфлікт, що в Грузії називали операцією з відновлення конституційного порядку. Через кілька днів після початку грузинської військової операції Росія почала операцію з примусу Грузії до миру, в результаті чого Південна Осетія і Абхазія проголосили незалежність. Досі незалежність двох республік визнавали три країни. 26 серпня 2008 Абхазію і Південну Осетію визнала Росія, а 5 вересня того ж року за прикладом Москви пішла Нікарагуа. 10 вересня цього року про визнання незалежності Південної Осетії і Абхазії оголосив президент Венесуели Уго Чавес.

За матеріалами “РИА “Новости””.

 

Читайте также по теме