ГолосUA
07:21 15/06/2009

Нацбанк до четверга перерахує мільярд на добудову житла

Міністерство регіонального розвитку і будівництва домовилося з Національним банком про виділення 1 млрд грн на добудову житлових об’єктів із ступенем готовності понад 70%.

Прес-секретар міністра регіонального розвитку і будівництва Надія Петруняк підтвердила, що НБУ вже перерахував «Ощадбанку» 50 млн грн, а інші 950 млн грн очікуються не раніше четверга, передав «Комерсант-Україна».

«Всього для фінансування добудови 450 об’єктів необхідно 7,5 млрд грн. Цей 1 млрд грн буде направлено на завершення будівельних робіт на об’єктах зі ступенем готовності понад 80-85%», — відзначила Петруняк.

За словами заступника міністра, з 450 об’єктів відібрано 121 об’єкт для участі в конкурсі з елементами аукціону на право отримання кредитів. З цього переліку виключені об’єкти в Києві і Київській області.

«Список відібраних об’єктів буде затверджений комісією міністерства 16 червня. Тоді ж затвердять порядок і умови конкурсу», — сказала Петруняк. Перевагу матимуть позичальники, здатні узяти кредит в «Ощадбанку». Ще на початку червня після наради у Президента Віктора Ющенка «Ощадбанк» дав згоду на викуп облігацій Державної іпотечної установи на суму 30 млн грн.

В «Ощадбанку» повідомили, що кошти, перераховані їм Нацбанком, не мають відношення до облігацій ДІУ, але банк готовий їх викупляти. «Обсяг покупки облігацій ДІУ залежатиме від обсягу пропозиції і їх ліквідності», — сказало джерело. Співрозмовник підкреслив, що «Ощадбанк» надалі готовий купувати облігації ДІУ під рефінансування НБУ і видавати іпотечні кредити. За його словами, раніше в «Ощадбанку» не цікавилися покупкою іпотечних облігацій, оскільки «чекали підтвердження готовності рефінансування з боку НБУ».

 

Читайте также по теме