ГолосUA
08:51 13/03/2009

Нацбанк готовий дозволити комерційним банкам обирати собі кураторів

Національний банк готовий дозволити комерційним банкам, в яких планується введення кураторів, самостійно вибирати кандидатури на ці посади і пропонувати їх НБУ.

Про це говориться в повідомленні асоціації "Український кредитно-банківський союз" (УКБС), повідомили «Українські новини».

За даними УКБС НБУ наполягає на широкому впровадженні інституту куратора для зміцнення функцій нагляду в тих банках, де це необхідно. «Не виступаючи проти такого підходу, члени Наглядової ради УКБС підкреслювали необхідність вживання високих професійних і кваліфікаційних вимог до кураторів. В результаті вирішено, що банки самі пропонуватимуть НБУ кандидатури кураторів", — йдеться у повідомленні.

Представники УКБС і НБУ також обговорили питання розробки процедури реструктуризації кредитів з перекладом валютної заборгованості в гривневу при забезпеченні джерел покриття збитків банків, пов’язаних з такими операціями.

Учасники зустрічі висловилися за впровадження найближчим часом пілотного проекту по реалізації такого механізму на базі певного банку, який буде спеціально відібраний.

УКБС вважає що готовність НБУ до конструктивного діалогу з банківським співтовариством сприятиме підвищенню рівня довіри населення до банок і дозволить розблоковувати кредитування виробництва і сфери послуг.

Нагадаємо, що №38 від 30 січня НБУ врегулював порядок введення кураторів в банки і порядок їх діяльності. Відповідно до даної постанови, на куратора покладаються наступні повноваження: контроль за проведенням банком різних операцій ініціація нарад з керівництвом банку, присутність на зборах акціонерів, засіданнях правління і наглядової ради банку, узгодження пов’язаних з рухом засобів рішень керівництва банку, винесення за межі банку копій документів, що свідчать про порушення банком нормативно-правових актів НБУ. Термін повноважень куратора не може перевищувати 1 року з дня його призначення. /> НБУ вже ввів кураторів в Укргазбанк і Соцкомбанк і має намір ввести в Банк регіонального розвитку.

 

Читайте также по теме