ГолосUA
13:56 07/04/2009

Нацбанк не понижатиме облікову ставку – експерт

Пониження облікової ставки НБУ в Україні неможливе.

Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив доктор економічних наук, президент Центру ринкових реформ Володимер Лановий.

За його словами, зниження відсоткової ставки НБУ в Україні неефективне та неможливе. Так, на облікову ставку НБУ впливає рівень інфляції, який у минулому році склав 22,3% та ризики, які постають перед банками. Для пониження ставки Нацбанку треба мати інтегроване законодавство та рівень інфляції у 2-3%.

Також Лановий додав, що окрім ризиків, які постають перед банком, при отриманні кредиту від НБУ, український банку не можна взяти і закордонний кредит — транзиційні операції, що встановив Нацбанк (ліцензії, збори та інше), роблять закордонний кредит для банку ледь не у два рази дорожчим. Таким чином на думку економіста пониження ставки НБУ неможливе.

«Пониження облікової ставки в Україні неможливе і неефективне. Спочатку нам треба інтегруватись у світову банківську систему, зробити прозору систему кредитування та мати інфляцію на рівні 2-3% на рік, як у цивілізованому світі. І вже потім казати про пониження облікової ставки» — наголосив Лановий.

 

Читайте также по теме