ГолосUA
10:14 26/02/2009

Нацбанк планує ввести «спецкурс» для погашення валютних кредитів

Після зустрічі з керівниками найбільших банків в.о. голови НБУ Анатолій Шаповалов повідомив, що починаючи з наступного тижня фізичні особи зможуть купувати валюту для погашення кредитів по курсу інтервенцій Нацбанку.

Про це повідомила газета «Коммерсант».

Для цього банки повинні будуть подавати до НБУ графіки платежів по таких кредитах і купувати валюту на аукціонах.

Банкіри вважають, що НБУ тепер набагато швидше витратить резерви, тому що банки вже придумали схему, за якою купуватимуть валюту про запас. Різке зростання курсу долара, який на готівковому ринку дійшов до 10 грн. за долар, і демонстрації позичальників біля Нацбанку змусили НБУ заявити, що він знайшов нову можливість змусити валюту подешевшати.

«Ми домовились з банками, що вони дадуть нам інформацію відносно щоденного погашення валютних кредитів, ми введемо план рахунків, які ми могли б відстежувати, і проводитимемо цільові аукціони з продажу валюти для погашення кредитів по курсу інтервенцій (7,9 грн за долар), — зазначив А.Шаповалов.

На його думку, це дозволить знизити попит на валюту з боку населення, на який найбільший вплив робить «психологічний чинник та вислови «експертів».

Економічних причин девальвації немає, упевнені в НБУ. У лютому щоденні вступи експортної виручки виросли до січня на 16,6%, а попит на валюту – всього на 10%.

«Це буде одним з кроків, щоб люди не бігали в обмінні пункти та зривали курс, — вважає чиновник.– Адже долар – той же товар, ціну якого формує пропозиція та попит».  

За словами Анатолія Шаповалова, населення незабаром зможе купувати валюту на погашення кредитів по «спецкурсу».

«Банки створили робочу групу, щоб відпрацювати механізм, — відзначив він.– Коли вона закінчить роботу, я не знаю. Якщо за три дні, то цільові аукціони будуть вже наступного тижня». Щоб підсилити падіння долара, НБУ скоротить удвічі відкриту валютну позицію (норматив Н13 – до 30% капіталу) і зменшить гривневе резервування під валютні кредити.  

Банкіри говорять, що нові адміністративні заходи зроблять позитивний вплив на валютний ринок. Проте до ініціативи подачі списків погашень в НБУ банкіри відносяться скептично.

«Нацбанк отримує від нас щоденну інформацію, включаючи валютний розмір іпотечного портфеля, по якому зараз більш всього проблеми в погашенні, — говорить заступник великого іноземного банку.– Не потрібно жодних робочих груп. Те, що обговорювалося, можна просто замінити вирішенням НБУ про продаж валюти не лише для імпортних контрактів, але і для погашення кредитів фізосіб. Ця заява – реверанс у бік населення».

Валютні кредити населення склали на 1 лютого $25,35 млрд, тоді як резерви Нацбанку – $28,82 млрд. Крім того, банкіри передбачають масові спекуляції з покупкою по «спецкурсу» не лише з боку НБУ, але і з боку банків, оскільки долари можна буде продавати по іншому курсу.

«Тому, якщо всі захочуть швидко погасити борги або з’являться схемні «позичальники», НБУ доведеться продавати більше валюти. Це чинитиме додатковий тиск на резерви НБУ», — упевнений директор казначейства «Дочірнього банку Ощадбанку Росії» Дмитро Золотько. 

Читайте также по теме