ГолосUA
06:57 08/07/2010

Нацбанк проконтролює українську інфляцію

Найближчим часом Національний банк може кардинально змінити пріоритети проведеної ним грошово-кредитної політики.

Замість підтримки стабільного валютного курсу фінансового регулятору доведеться зайнятися контролем над зростанням цін за допомогою таргетування інфляції. Така норма міститься в законопроекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності НБУ», який 5 липня був внесений до парламенту президентом.

У документі пропонується, щоб НБУ підтримував цінову стабільність шляхом збереження низьких темпів інфляції в середньостроковій перспективі 3-5 років (інфляційне таргетування). У той же час в діючій редакції закону написано, що цінова стабільність повинна підтримуватися шляхом збереження стабільного курсу гривні. /> Перехід до режиму інфляційного таргетрованія означає, що головним пріоритетом Нацбанку має стати не підтримка стабільного курсу гривні, а утримання інфляції в заданих і заздалегідь озвучених рамках.

Більшість експертів вважають, що і нинішній уряд не захоче проводити більш стриману бюджетну політику, тому керівництво Нацбанку буде і далі намагатися всіляко уникати брати на себе одноосібну відповідальність за темпи інфляції.

Ще однією істотною проблемою для переходу до практики інфляційного таргетування в Україні можуть стати ціни на газ та послуги ЖКГ для населення. «Нацбанку буде складно утримувати інфляцію в будь-яких рамках, поки тарифи на комунальні послуги для населення не будуть приведені до так званого економічно обгрунтованого рівня», — говорить головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан. На думку експерта, за оптимістичного розвитку подій та оперативному вирішенні низки ключових проблем до таргетування інфляції в Україні можуть перейти в кращому разі через 3 роки.

За матеріалами: Дело
 

Читайте также по теме