ГолосUA
12:46 01/10/2010

Нацбанк робить спроби стимулювати банківський сектор — експерт

Підвищення нормативів мінімального розміру капіталу банків сприятиме стимулюванню банківського сектору.

Таку думку висловив генеральний директор Бюро економічних та соціальних технологій Валерій Гладкий на прес-конференції у Києві, передав кореспондент ГолосUA.

“На сьогоднішній день реальну погоду в банківському секторі України роблять 10-20 великих банків, інша банківська дрібнота не є ефективним каналом залучення депозитів населення та кредитування підприємств реального сектору. Більше того, ці банки менш стійкі і не можуть гарантувати їх вкладникам достатньо високий відсоток, гарантію збереження вкладів та високої якості послуг. Тому підвищення нормативів Національного банку і покликане на стимулювання консолідації банківського сектору”, — пояснив експерт.

В. Гладкий зазначив, що теза про те, що збільшення мінімального розміру регулятивного капіталу банку призведе до масового безробіття у банківській сфері, неправильна. “У результаті злиття і поглинання банки будуть лише збільшуватися і це не означає, що 1+1=1. Ні, будуть залишатися філіальні мережі і кращі співробітники будуть залишатися на своїх місцях. Підвищення вимог не означає, що власники зобов’язані закривати банки, у них будуть усі можливості підвищити власний капітал комерційних банків і таким чином підвищити свою участь у розподіленні ризиків”, — сказав гендиректор Бюро економічних та соціальних технологій.

Нагадаємо, нещодавно Національний банк України виступив з ініціативою збільшити мінімальний розмір регулятивного капіталу банку від 120 млн. грн. до 500 млн. грн. За прогнозами експертів, з цієї причини кількість банків в Україні зменшиться зі 180 до 42.

О. Проценко />  

Читайте также по теме