ГолосUA
17:16 20/08/2009

Нацбанк та банкіри не змогли домовитися відносно курсу гривні

Перспективи курсової динаміки гривні обговорювалися на нараді, яку з банкірами сьогодні провів Національний банк України.

Як повідомив кореспондент ГолосUA, за підсумками наради були створені три робочі групи при Нацбанку з вивчення пропозицій банків.

Робочі групи повинні до 25 серпня сформулювати належні обгрунтування для подальших дій: остаточного рішення щодо курсової політики прийнято не було і обговорення буде продовжено.

В роботі наради взяв участь перший заступник глави НБУ Анатолій Шаповалов, хоча раніше передбачалася участь Президента України Віктора Ющенка та голови НБУ Володимира Стельмаха.

В ході наради НБУ закликав банкірів з розумінням віднестися до необхідності відокремлювати в своїй роботі на валютному ринку клієнтські заявки від спекулятивних.

Як повідомляв ГолосUA, курс гривні на міжбанківському валютному ринку знизився з початку липня з 7,75 грн/$1 до 8,37 грн/$1 за підсумками торгів 20 серпня.

Учасники ринку дорікають НБУ в недостатніх об’ємах інтервенцій для підтримки гривні, які центральний банк намагається замінити адміністративними обмеженнями.

У Нацбанку заявляють про відсутність фундаментальних підстав для ослаблення гривні, пояснюючи те, що відбувається на ринку спекуляціями і девальваційними очікуваннями учасників ринку. Окрім того, в Нацбанку вважають, що зниження курсу гривні обумовлене політичною нестабільністю у зв’язку з президентськими виборами (заплановані на січень-2010) і перегрітим споживчим попитом.

 

Читайте также по теме