ГолосUA
14:49 28/02/2010

Нацбанк встановив надто низьку маржу для банків, що кредитуватимуть економіку за рахунок коштів рефінансування — експерт

Національний банк України встановив для банків, які кредитуватимуть економіку за рахунок кредитів рефінансування, занадто низьку маржу (до 8% річних до облікової ставки).

Про це заявив голова правління «УкрСиббанку» Сергій Наумов.

Він зауважив, якщо відштовхуватися від формули, то маржа для банків буде ще меншою, що не покриває всіх кредитних ризиків.

На думку Наумова, у вартість фінансування банк закладає не просто маржу, але й кредитний ризик. Крім того він наголосив, що важливо, якою буде застава. «У встановлену Нацбанком дохідність закладено різні варіанти застав і, в тому числі, заставу у валюті, котру ми залучаємо на ринку. Питання — за скільки ми цю валюту залучатимемо? Якщо ми залучаємо валюту на ринку, припустимо, під 10% річних (в залежності від банку), а іноді 12%, то ця ставка додається до вартості фінансування Національного банку. Відповідно ми отримаємо 12% річних ставку в доларах, плюс 12–13% ставка кредиту для підприємств — і кінцева ставка зашкалить. Якщо ми будемо видавати кредити під ставки, запопоновані НБУ, банки зазнаватимуть збитків під даний вид застави», — наголосив він.

«Я не проти маржі як такої. Головне, щоб саме рефінансування було дешевшим для банків, тоді й кінцева вартість фінансування для підприємств буде нижчою», — підсумував голова правління «УкрСиббанку».

За матеріалами: Дзеркало тижня

 

Читайте также по теме