ГолосUA
06:02 30/07/2009

Нацбанк знову заговорив про «біг-мак»

Гривня є найбільш недооціненою грошовою одиницею у світі, що викликано політичною та економічною нестабільністю у країні.

Про це заявив у ефірі «5 каналу» заступник голови Нацбанку Олександр Савченко.

«Курс, який ми маємо сьогодні, віддзеркалює політичну, економічну ситуацію, соціальну напругу, невпевненість людей у завтрашньому дні, тому це реальний курс. Економічно обґрунтований курс, звичайно, не такий» , — наголосив він.

За словами Савченка, існує найпростіший метод визначення реального курсу – це «індекс біг-мак», тобто, порівняння вартості біг-мака в Україні та у США. «Зараз курс, еквівалентний вартості біг-маку у Нью-Йорку і у Києві десь 3,8-3,9. По цьому показнику гривня є найбільш недооціненою валютою у світі», — сказав Олександр Савченко. />  
Він також ствердив, що потенціал ревальвації гривні існує.

Частково у ситуації з курсом заступник голови Нацбанку звинуватив мас-медіа, що допомагають ділкам грати на підвищення курсу. «Медіа запрошують на свої програми «банкірів», і вони абсолютно впевнено кажуть: «готуйтеся, курс через місяць буде 10». Звичайно, це гра на знецінення української валюти», — підкреслив Савченко.

І. Носальська

 

Читайте также по теме