ГолосUA
07:16 15/09/2009

Нацбанк зняв заборону для банків на дострокове погашення боргів

Нацбанк вирішив не застосовувати санкцій до платоспроможніх банків, які порушують його заборону на дострокове заявлені до оферти облігації. Тепер погашати свої боргові папери будуть всі великі банки з іноземним капіталом, що піклуються про свою репутацію, вважають експерти.

«Альфа-банк» в повному обсязі задовольнив вимоги утримувачів п’ятирічних облігацій серій F (на 290 млн грн.) і G (на 310 млн грн.), пред’явлених до оферти 14 вересня.

«Банк виплатив відсотковий дохід по облігаціях своєчасно і в повному об’ємі, а також виконав всі зобов’язання по достроковому викупу облігацій відповідно до умов випуску», — повідомили в прес-службі «Альфа-банка». Прибутковість паперів складала 16% і 20% відповідно. Оферта по серії G передбачалася щокварталу, починаючи з березня 2008 року, по серії F — щорічно у вересні.

Як повідомили учасники ринку, облігації серії G були викуплені «Альфа-банком» у інвесторів ще в березні 2009 року, а об’єм паперів серії F на ринку не перевищував декількох десятків мільйонів гривень. Тому для банку не було проблемою погасити облігації, що залишилися в обігу, вважає старший аналітик ГИК Astrum Investment Management Сергій Фурса.

«Після реструктуризації єврооблігацій на 1 млрд дол. ризик ліквідності в банку знизився, і викуп локальних паперів, наскільки ми розуміємо, істотної проблеми для банку не склав», — сказала старший аналітик ГИК Phoenix Capital Марія Майборода.

Викуп «Альфа-банком» боргових паперів по оферті відбувся, не дивлячись на заборону НБУ не погашати достроково облігації дорожче, ніж по 50% від номінала, якщо банк має збитки. За порушення цієї норми ухвали №421 директор банківського регулювання і нагляду Василь Пасічник отримав право застосовувати заходи дії аж до введення тимчасової адміністрації в банк, примусової реорганізації або відгуку ліцензії та ініціації процедури банкрутства. Посилаючись на цей пункт, рекапіталізірованниє державою «Родовід Банк» і «Укргазбанк» відмовилися виконувати оферти.

Мобільний телефон В.Пасічника, що знаходиться у відпустці, вчора був відключений. А один з членів правління НБУ завірив, що ніяких санкцій до «Альфа-банку», який в II кварталі із-за формування резервів отримав 31,4 млн. грн збитку, застосовано не буде.

«Ця норма була записана в ухвалу, щоб полегшити долю банків, створити їм преференції. Адже якщо інвестори купили облігації, то, будьте добрі, тримаєте їх той термін, на який купили, — пояснив він. — Зараз фінансова ситуація в багатьох банках поліпшується, і в окремих випадках знаходяться рішення, як відмінити заборони». НБУ зняв десяток різних заборон на кредитування банків, яким видавав стабкредити. «Тому Альфа-банку нічого не буде», — сказав чиновник.

Експерти упевнені, що тепер заборона на достроковий викуп боргів ігноруватимуть і інші банки, що отримали збитки із-за формування резервів. Найближча оферта — 20 вересня — наступить по облігаціях Сведбанка (збиток 311,3 млн. грн).

«Банки, які не бояться ризиків репутацій і оголошуючі технічні дефолти, як «Кредитпромбанк» і нові держбанки, можуть триматися за ухвалу і відмовляти інвесторам, — вважає Сергій Фурса.- А банки з іноземним капіталом напевно викуплятимуть ті невеликі об’єми своїх боргів, які ще є на ринку, оскільки під час жорсткої боротьби за депозити населення їм не потрібна негативна інформація».

За матеріалами: «Коммерсант-Украина»

 

Читайте также по теме