ГолосUA
16:25 26/05/2009

Нацрада наполягає на забороні платних інтерактивних телепередач

В Національній раді з питань телебачення і радіомовлення сподіваються, що з телеефіру знімуть інтерактивні передачі, за участь в яких треба платити. Таку думку висловила член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Тетяна Мокріді. />  

«Я, як член Національної ради, яка неодноразово зачіпала питання так званих «лохотронів» на телебаченні, вважаю корисним законопроект народних депутатів Олени Кондратюк і Миколи Баграєва «Про внесення змін в закон України «Про телебачення і радіомовлення» (про регулювання трансляції програм з платними інтерактивними конкурсами)», — зазначила Т.Мокріді.
 

Вона переконана, що в проекті існує ряд виправданих доповнень до діючого законодавства.
“Цим законопроектом забороняється розміщення в ефірі інтерактивних конкурсів (ігор, вікторин), за участь в яких потрібно платити. Така категорія програм, після прийняття змін, може бути дозволена лише на каналах з обмеженим доступом. Під час трансляції буде обо’язкова інформація про умови участі, плату за дзвінки. Це попередження повинно буде займати 20% площі екрану”, — відмітила вона.  
 

При цьому Т. Мокріді нагадала, що на сьогодні діє рішення Нацради від 19 березня 2008 року “Про рекомендації Національної ради щодо трансляції в ефірі телеорганізацій передач, які можуть нанести фінансові збитки телеглядачам”, відповідно до якого попередження повинно займати не менше 15% від площі екрану.  
“Нацрада не має права забороняти такі програми, своїм рішенням вона може лише вимагати від телеканалів показувати попередження про умови та ціни дзвінків”, — підкреслила член Нацради.
 

Вона також впевнена, що “прийняття цього закону врятує чимало азартних телеглядачів від участі у примітивних вікторинах”.
“Як відомо, дешевий сир може бути лише у мишоловці, саме так виглядають ці програми, участь в яких має лише один результат — нерозумні рахунки за телефонні розмови. Приємно відмітити, що парламентарі чують схвильованість телеглядачів та проблеми, які бачить в ефірі Нацрада”, — зауважила Т. Мокріді та додала, що до цього законопроекту така категорія програм не була прописана в законодавстві.
 

Т. Мокріді висловила сподівання, що депутати підтримають цей законопроект. Вона відмітила, що після того, як він набере чинності, Нацрада ретельно слідкуватиме, аби таких програм в ефірі не було.  
 

Нагадаємо, 15 травня Верховна Рада заборонила бізнес на території населених пунктів країни.

 

Читайте также по теме