ГолосUA
17:12 05/10/2010

Нацрада не дозволила ТРК скорочувати українське мовлення

Двом українським телерадіоорганізаціям відмовили в переоформленні ліцензій на зменшення відсотка мовлення державною мовою.

Таке рішення було прийняте на засіданні Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, передала прес-служба Нацради.

Так, ЗАТ регіональна телекомпанія «Тоніс-центр» з Харкова просила переоформити ліцензію, зменшивши мовлення державною мовою з 80 до 60 відсотків. Представник компанії пояснював таке прохання важким фінансовим станом. За його словами, наразі ТРК використовує в ефірі нарізку з програм, які знімалися набагато раніше і, як правило, російською мовою. Така аргументація не переконала членів Національної ради.

З подібним проханням до Нацради звернулося і київське ВАТ «ТРК «Київські Відомості» — телеефір». Представник компанії аргументував прохання зменшити застосування в ефірі державної мови з 90 до 60 відсотків проведеним соціологічним опитуванням аудиторії. Члени Національної ради перенесли рішення цього питання на більш пізній термін, висловивши бажання ознайомитися з даними проведеного соціологічного опитування.

Загалом члени Національної ради зазначили, що для вирішення питань, пов’язаних з застосуванням мов у інформаційній діяльності місцевих телерадіоорганізацій, вони повинні бачити офіційні статистичні дані про населення, яке проживає на відповідній території, і документи, що засвідчують проведення соціологічних опитувань цільової аудиторії, інакше пояснення представників телерадіокомпаній не є переконливими.

Нагадаємо, раніше Нацрада прийняла рішення переглянути методику розрахунку вартості ліцензій. />  

Читайте также по теме