ГолосUA
12:37 22/01/2010

Навесні цукор подорожчає до 15 гривень за кілограм?

Вже у березні ціна за один кг цукру сягне 15 грн.

Таку думку висловив керівник консалтингової компанії «ААА» Сергій Наливка.

Він пояснює це тим, що через дефіцит українського «піску» ціни вже в січні можуть піднятися до 12 грн., в лютому-березні — до 15 грн. за кг. А якщо уряд не забезпечить в найближчі місяць-два ввезення принаймні 100 тисяч тонн імпортного цукру, то «як би не довелося видавати цукор за картками».

«У 2009-му Кабмін пізно, лише в листопаді, розподілив квоти на імпорт 260 тисяч тонн сирцю, які могли б майже повністю перекрити дефіцит в 300 тис. т. У результаті на кінець грудня завезено всього біля 80 тис. т, з них розмитнено 51 тис. т, це і привело до підвищення цін. Український цукор кінчиться в травні, до цього часу необхідно розподілити квоти на 2010 рік і хоч щось завезти», —заявив С.Наливка.

Водночас, глава асоціації «Укрцукор» Микола Ярчук заявив, що дефіциту цукру не буде, хоча минулого року його в Україні і зібрано менше за необхідне на 250—300 тис. т, тому що до травня обов’язково надійде імпорт. Але ціни будуть на рівні світових.

«Зараз тонна цукру коштує на Лондонській біржі 755 дол в крупному опті (у роздрібі вийде приблизно 1 дол/кг, або 8—8,5 грн./кг), тому зараз всі ціни в Україні вище 9 грн./кг — це спекуляція на панічних настроях населення. Крупні трейдери скуповували ще восени цукор на заводах по 6—6,5 грн. за кіло і зараз намагаються заробити. Треба не піддаватися паніці, не купувати про запас цукор по 10—12 грн./кг, тому що до весни, коли завезуть імпорт, ціна обов’язково впаде до 8,5 грн./кг», — прогнозує М. Ярчук.

За матеріалами: «Сегодня»

 

Читайте также по теме