ГолосUA
06:00 25/08/2010

Навіть за умови реструктуризації «Надра» банку його ризик дефолту є високим — есперт

За реконструктурізацією «Надра» банку послідує його реструктурізація.

Про це заявив старший аналітик Commercial Banking Ukraine Олександр Печерицин, передала прес-служба банку.

«Після завершення реструктуризації банком «Надра» свого зовнішнього боргу, уряд, швидше за все, прийме рішення про рекапіталізації банку. Довгоочікувана рекапіталізація може /> сприяти зростанню вартості боргових зобов’язань банку «Надра», однак, якщо цього не відбудеться, ризик дефолту банку за своїми зобов’язаннями є високим», — сказав аналітик.

Як уже повідомляли українські ЗМІ, міністр фінансів України Федір Ярошенко
заявив, що уряд має намір прийняти остаточне рішення про рекапіталізації проблемного банку Надра в першій половині вересня.

Наразі банк «Надра» завершив потрібної реструктуризацію 100% своїх зовнішніх зобов’язань загальним обсягом 870 млн. дол в середині серпня. Отже, існує висока ймовірність того, що уряд ухвалить рішення на користь рекапіталізації банку «Надра», наголосив експерт.

Нагадаємо, Світовий банк (СБ) і Міжнародний валютний фонд (МВФ) вважають більш доцільною ліквідацію проблемного банку “Надра”, ніж прийняття рішення про його рекапіталізацію за рахунок бюджетних коштів без належного аналізу можливостей щодо відновлення нормальної роботи фінустанови. Український уряд має намір провести рекапіталізацію банку «Надра» шляхом збільшення його капіталу на 5 млрд. грн., за умови, що банк проведе реструктуризацію 100% свого зовнішнього боргу. Ще 5 млрд. грн. може вкласти Дмитро Фірташ, який зацікавлений у рекапіталізації банку Надра на паритетних засадах з державою. З іншого боку, МВФ вважає більш переважною ліквідацію проблемного фінустанови, і вимагає від держави проведення незалежного аудиту банку Надра до прийняття будь-яких рішення про його рекапіталізацію. Згідно з меморандумом про співпрацю з МВФ, Україна зобов’язалася провести аудит банку Надра до кінця жовтня 2010 р. і вирішити подальшу долю банку при найменш можливі витрати з боку держави.
 

Читайте также по теме