ГолосUA
17:33 19/08/2009

Навколо врятування Росією «Arctic Sea» виникають сумніви

Корабель знайдений, екіпаж врятований, пірати заарештовані, але всіх не полишає відчуття, що в історії із "Arctic sea", та його "дивним зникненням", не все чисто, пише видання The Independent.

"Міністр оборони Росії Анатолій Сердюков зазначив, що група людей, громадян Росії, Естонії та Латвії, захопили корабель у шведських водах, які змусили змінити курс судна до Африки", — пише газета.

Однак багато хто сумнівається у російській версії подій, адже переконані, що судно насправді ніколи не зникало. Останнє припущення частково підтвердила мальтійська морська влада, яка розповіла, що радіосигнал "Arctic Sea" не зникав, в той час як за офіційною інформацією він зник 28-го липня.

Так само до сих пір не зрозуміло методи та мотиви нападу "піратів", водночас чутків про перевезення судном "таємного вантажу" стає все більше.

Найбільша спекуляція у пресі відбувається саме довкола перебування на борту "Arctic Sea" так званого "таємного вантажу", себто зброї, наркотиків тощо, адже Москва дивним чином лише 12-го серпня відреагувала на зникнення корабля.

До того ж, за словами шведської поліції, вона нібито зв’язувалася із "піратами" як мінімум двічі, протягом зникнення судна, однак шведи відмовилися давати детальну інформацію про проведені переговори і навіть не підтвердили чи дійсно корабель захоплений піратами, які до речі заявили про вимоги викупу лише цього уік-енда.

"У історії зникнення Arctic Sea безліч нез’ясованих фактів: чому екіпаж, у якого був доступ до найсучасніших засобів комунікації, не повідомив про захоплення? чому Москва не зреагувала миттєво на зникнення судна? чому "пірати", які були росіянами, естонцями та латвійцями, розмовляли із екіпажем англійською? чому Москва стверджувала, що сигнал корабля зник, коли Мальта спростовує таку інформацію?" — запитує Independent.

Навряд чи колись ми дізнаємося абсолютну правду про історію зникнення Arctic Sea. Тим не менше, такий випадок може стати не поодиноким, якщо світова громадськість не з’ясує обставини даної історії.

Л.Дубенко

 

Читайте также по теме