ГолосUA
13:40 14/09/2010

Назарбаєв назвав Україну найбільшим стратегічним партнером для Казахстану серед колишніх країн СНД (ГОЛОС)

Україна залишається ключовою країною в економічно-політичній співпраці на пострадянському просторі для Казахстану.

Про це заявив Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв під час прес-конференції після підписання двосторонніх протоколів між Україною та Казахстаном, передав кореспондент ГолосUA.

ГОЛОС />
“У нас завжди буди добрі стосунки і традиційне взаєморозуміння між казахами та українцями, і в останні роки у зв’язку з подіями в Україні та у зв’язку зі світовою кризою ми стали менше співпрацювати в економічній галузі. Але, думаю, після сьогоднішніх домовленостей ми відновимо співпрацю у ряді галузей”, — зазначив він.

Зокрема, Назарбаєв наголосив на необхідності підвищення в кілька разів товарообігу між обома країнами. “Це відповідає потенціалу України і Казахстану, бо 3,4 млрд. дол. після зниження на 30% — це не те, що потрібно обом країнам”, — зауважив президент Казахстану.

Окрім того, за його словами, Україна співпрацюватиме з Казахстаном в металургійній сфері. “Україна також може долучитися до будівництва дороги між Західною Європою та Західним Китаєм, яку ми зараз будуємо”, — підкреслив глава держави.

Також Н. Назарбаєв зазначив, що перспективною є співпраця України і Казахстану у літакобудуванні та космічній галузі. “Зокрема, мова йде про космодром “Байконур”, який стане стартовим майданчиком для ракетоносіїв “Дніпро” та “Зеніт””, — пояснив президент Казахстану.

Він також відзначив, що казахська сторона розробляє проект співпраці з Україною в індустріальній сфері. “Це будівництво 270 підприємств, у які вкладається близько 50 млрд. дол., і українські компанії запрошуються до них до співпраці”, — підсумував Н. Назарбаєв.

О. Каретнікова
 

Читайте также по теме