ГолосUA
19:33 11/11/2009

НБУ дозволив рефінансованим банкам видавати кредити

Нацбанк вирішив дозволити кредитувати банкам, яким він видав рефінансування і обмежив активні операції.

Крім того, регулювальник пом’якшив норматив резервування позичальників з поганим фінансовим станом, але які справно оплачують кредити.

Банкіри, яких стосуються нововведення, зможуть вивільнити значні кошти для кредитування, а ставки по позиках для підприємств можуть бути понижені на 3%.

Вчора заступник голови Нацбанку Володимир Кротюк повідомив, що правління НБУ прийняло постанову, яка розширює можливості банків по кредитуванню підприємств реального сектора економіки.

«У документі передбачені окремі зміни наших нормативних актів, які дадуть можливість значною мірою вивільнити резерви для того, щоб направити кошти на кредитування, — процитувало Кротюка агентство «Інтерфакс-Україна». — Ми передбачили, що якщо фінансовий стан позичальника поганий, але він своєчасно погашає кредит, то його фінансовий стан не враховуватиметься і не впливатиме на пониження категорії кредиту».

Зараз з погіршенням фінансового стану позичальника знижується група, до якої він відноситься, і банк вимушений збільшувати резервування по виданих йому кредитах. Цією ж постановою банкам дозволено перекладати свої кредитні ризики на міжнародні кредитні установи інвестиційного класу, отримуючи від них гарантії.

«Ми передбачили можливість надання банкам гарантій на строк до одного року. На період дії цих гарантій банки не формуватимуть резерви під сумнівні і безнадійні кредити», — сказав Володимир Кротюк.

Постанова не потребувала реєстрації в Мін’юсті і вже доведена до відома банків. Жоден з банкірів, опитаних виданням, до вечора вчорашнього дня не бачив цієї постанови. Джерела в НБУ пояснили, що документ ще не підписаний, а тому не розісланий.

Голова правління «Укргазбанку» Олександр Морозов уточнив, що документ, про який говорив Кротюк, стосувався 25 банків, які отримали рефінансування НБУ. При наданні рефінансування НБУ забороняв банкам збільшувати активні операції до повернення позики.

За матеріалами: Коммерсант-Украина

 

Читайте также по теме