ГолосUA
08:43 16/07/2009

НБУ погрожує ліквідувати банк «Надра»

Національний банк і Міністерство фінансів вимагають від клубу кредиторів банку «Надра» владнати питання з реструктуризації зовнішньої заборгованості банку до 1 серпня, тобто за два тижні.

Якщо закордонні банки не виконають вимоги регуляторів, вони обіцяють розпочати процедуру ліквідації банку. Подібна доля може спіткати «Укрпромбанк», рішення про рекапіталізацію якого досі не прийняте, пишуть «Экономические известия».  

Відомо, що вчора вранці в НБУ були запрошені члени клубу кредиторів банку «Надра», куди входять представники «Commerzbank», «Rabobank», «Stanard Bank», «NLB», «OTP», «Cargill», «VTB», «BNP Paribas». Учасники зустрічі розповіли, що спілкуватися їм довелося з першим заступником голови НБУ Анатолієм Шаповаловим. Представники Мінфіну не з’явилися. «Під час зустрічі представники Нацбанку повідомили нам, що реструктуризація зовнішніх зобов’язань банку «Надра» повинна бути схвалена до 1 серпня, в іншому випадку врятувати банк буде складно. Таким чином НБУ і Мінфін намагаються перекласти відповідальність за банк на іноземних кредиторів», — зазначив один з банкірів, присутніх на зустрічі.

За його словами, члени клубу кредиторів були узгоджені з банком «Надра» тільки минулого тижня і тільки після цього взялися за вивчення пропозиції з реструктуризації боргів банку, що датована 15 червня. «При всьому бажанні ми не можемо провести аудит, зіставити його стан зі зробленою пропозицією, узгодити умови реструктуризації, а потім узгодити це зі всіма кредиторами протягом такого короткого терміну. Ми готові реструктуризувати борги банку, але для узгодження всіх деталей потрібен час», — підкреслив фінансист.

Але в НБУ і Міністерства фінансів цього часу немає, адже термін дії мораторію на задоволення вимог кредиторів банку «Надра» завершується 10 серпня, а в «Укрпромбанку» ще раніше — 21 липня. І продовжити ці терміни не можна. Якщо до завершення дії мораторію Мінфін не прийме рішення щодо рекапіталізації банку, то останній можуть або продати, або розформувати, приєднати до здорового банку або ліквідувати.

 

Читайте также по теме