ГолосUA
15:16 01/06/2009

НБУ пропонує видавати ліцензії на право надання інкасаторських послуг небанківським установам

Національний банк має намір видавати ліцензії на право надання інкасаторських послуг небанківським установам.

У такий спосіб НБУ намагатиметься підвищити конкуренцію на ринку і знизити тарифи, пише газета «Коммерсант-Украина».

Банкіри підтримують посилення конкуренції на ринку інкасації.

«Раніше банки користувалися інкасацією НБУ, але потім він її відмінив, і банки розпочали створювати свої служби, які інколи інкасували, порушуючи норми безпеки. Створювати інкасаторські компанії зможуть охоронні структури чи компанії, які володіють необхідним транспортом», — зазначив голова правління банку «Хрещатик» Дмитро Гриджук.

Банкіри переконані, що займатися перевезенням грошей можуть охоронні фірми чи компанії, створені банками і роздрібними мережами для мінімізації витрат в операціях з готівкою. Згідно з документом, спеціально розробленим НБУ, компанія, яка займається інкасацією, повинна мати власні чи орендовані приміщення для обробки і зберігання готівкових коштів, володіти автоматизованими системами обробки готівки, сертифікованими технічними засобами захисту цінностей, броньованим транспортом та індивідуальними засобами захисту.

Для роботи інкасатор зобов’язаний мати комп’ютерну техніку, програмне забезпечення і комунікаційні засоби. Пересування автомобілів інкасаторів має відслідковуватися за допомогою GPS, а готівка, яку вони перевозять, підлягає обов’язковому страхуванню. Також він повинен мати вогнепальну напівавтоматичну й автоматичну зброю або договір з службою, що надає послуги збройного супроводу. Монопольне право на носіння вогнепальної зброї є зараз у Державної служби охорони при МВС.  

Ліцензія НБУ буде чинною п’ять років. Інкасаторські компанії щорічно перевірятимуться.

За даними голови правління «Індустріалбанку» Леоніда Гребинського, залежно від виду зброї і траспорту для створення інкасаторської компанії знадобиться від $1 млн. Засновником такого підприємства може стати підприємство з великим торговим оборотом і самі банки.   

Читайте также по теме