ГолосUA
08:46 28/10/2008

Не зважаючи на фінансову кризу, чиновники продовжують купувати дорогі автомобілі

Фінансова криза не зачепила українських чиновників — з початку року вони закупили автомобілів на 100 млн. гривень, — повідомила газета «Дело».

За даними «Вісника державних закупівель», до кінця року центральна влада, губернатори і держкомпанії планують прикупити ще кілька десятків дорогих авто. Найдорожчу з них — Audi А8 4,2 Langversion quattro — чекають в Управлінні державної охорони, яким керує генерал армії Валерій Гелетей. На запитання журналіста «Дела», як буде використовувати авто генерал армії, представник комітету лаконічно пояснив, що машина потрібна саме така і для службових цілей. За інформацією автодилерів, вартість авто — більше 650 тис. грн.

Окрім того, два авто марки Audi А6 Limousine придбають для держпідприємства «Укренерго». Ціна авто в салонах — 450 тис. грн. «Скромніші» плани у «Хмельницькобленерго». Енергетики вирішили купити Audi A6 3.2 FSI Quattro. Її ціна коливається в межах 300-400 тисяч гривень.

Найдорожчу версію американського Lexus — новинку цього року Lexus LX 570 — купили ОАО «Київгаз» (територіальній общині Києва належить близько 30% акцій цієї компанії. — «Дело») і Український держінститут з проектування об`єктів дорожнього господарства «Укргіпродор». Вартість позашляховика перевищує 700 тисяч гривень. Надпрестижний Lexus купило і комунальне підприємство Київської обласної ради «Автогосподарство». Модель LS 460 L коштувала комунальникам в 590 тисяч гривень. «Нам потрібно мати (у гаражі автобази. — «Дело») саме таку машину і ніяку іншу», — так пояснили причину коштовного придбання в тендерному комітеті підприємства.

Високий попит в державі має також Toyota Land Cruiser. З 2004 року і по сьогоднішній день чиновниками або підприємствами з державною і комунальною формами власності куплено 15 таких авто.

Варто зауважити, що у «Віснику державних закупівель» вказаний не весь перелік закупівель машин для органів влади. Вочевидь, частина тендерів проводиться в закритому режимі, відзначає видання. В той же час держава з кожним роком все більше витрачає коштів на машини. Тільки Верховна Рада цього року витратить мільйон гривень на придбання деталей і запчастин для свого автопарку.

 

Читайте также по теме