Мария Мамаева
15:04 01/11/2010

Недоліки виборів пов’язані із новим законом — міжнародні спостерігачі

 

Недоліки та порушення під час виборів пов'язані зі зміною закону про місцеві вибори незадовго до їх проведення.

 

Таку думку озвучила голова делегації Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Гудрон Мослер-Торрнстром на прес-конференції у Києві, передав кореспондент ГолосUA.

 

За її словами, той факт, що виборче законодавство було змінене напередодні проведення місцевих виборів, суттєво вплинув на кількість недоліків під час підготовки до виборів, а також під час самого голосування. “У результаті цього ми побачили недоліки, які, зокрема, стосувалися питань реєстрації кандидатів та складу виборчих комісій. Крім того, ми помітили організаційні недоліки: занадто тривалий процес підрахунку голосів”, — зазначила Г. Мослер-Торрнстром.

 

При цьому міжнародний спостерігач Тойт Калласві зазначив, що для членів делегації найголовнішою проблемою стало “практичне втілення недоліків нового закону про вибори”. Так, за його словами, міжнародні спостерігачі зазначили нерівноцінне представництво політичних партій у виборчкомах, а також почули скарги кандидатів, які були вилучені з бюлетенів буквально в останні моменти перед голосуванням.

 

В цілому міжнародні спостерігачі задоволені рівнем проведення місцевих виборів в Україні 31 жовтня. “Ми задоволені тим, що незважаючи на окремі інциденти, в цілому процес виборів пройшов доволі гладко і це продемонструвало те, що влада вжила достатньо заходів для підкреслення важливості виборів до місцевих органів влади”, — сказав Т. Калласві.

 

Читайте также по теме