ГолосUA
10:24 28/03/2010

Нейтралітет України може загальмувати її економічний розвиток — експерт

Повернення до політики нейтралітету, деклароване Президентом Віктором Януковичем, поверне Україну до концепції «оборони на всіх напрямках», що призведе або до невиправданого зростання військових витрат, або до явного зниження обороноздатності країни.

Про це заявив доктор політичних наук Олександр Литвиненко.

«Повернення до концепції оборони на всіх напрямках не лише викличе необхідність повного перегляду всієї напрацьованої концептуальної бази розвитку органів сектору безпеки та оборони, що, зрештою, хоч не просто й не швидко, але можна вирішити. Значно гірше те, що після такого перегляду гарантування безпеки України потребуватиме великих грошових вкладень у розвиток оборонної інфраструктури, насамперед на північному і східному, та й на південному і західному напрямках», — констатував О. Литвиненко.

При цьому збільшення військової активності, необхідне для забезпечення дієвої обороноздатності позаблокової країни, може негативно вплинути на відносини України з сусідніми країнами, припустив експерт.

«Важко прогнозувати реакцію сусідів на радикальне збільшення військової активності України», — заявив О. Литвиненко.

При цьому він підкреслив, що повернення до політики нейтралітету, деклароване нинішнім Президентом України, призведе до втрати коштів, витрачених на адаптацію української армії до стандартів НАТО.

«З 2003 року відбувається активна адаптація Збройних сил та інших органів сектору безпеки під вимоги Північноатлантичного альянсу. Армія вже сім років будується, виходячи з участі в системі колективної оборони, тобто в надії на допомогу НАТО при вирішенні завдань оборони країни. За цей час кількість ЗС скорочено більш ніж удвічі, ліквідовано багато частин. А це не просто рядки на аркуші паперу — це не тільки життя сотень тисяч людей, а й мільярди витрачених державних грошей», — заявив експерт.

Він особливо підкреслив, що зростання військових витрат, необхідне для забезпечення обороноздатності країни в умовах нейтралітету, погано поєднується з деклараціями чинного президента про пріоритетний розвиток української економіки і про боротьбу з бідністю.

«Програма президента за основні завдання визначає входження України до числа двадцяти найбільших економік світу, збільшення кількості населення і подолання бідності. Досягнення цих пріоритетів насамперед потребує концентрації ресурсів, створення ефективної, сучасної держави і відмови від безглуздих в економічному сенсі проектів. Чи доречним у цій ситуації буде значне збільшення військових витрат? Навряд», — констатував О. Литвиненко.

За матеріалами: «Дзеркало тижня»

 

Читайте также по теме