ГолосUA
13:22 21/04/2010

Немає підстав говорити про вихід з економічної кризи — експерт (звук)

Економіка України перебуває у стані колапсу і сьогодні немає підстав говорити про вихід з кризи.

Про це сказав директор інституту трансформації суспільства Олег Соскін в інтертв’ю кореспонденту ГолосUA. /> "Україна не виходить з кризи, вона взагалі не в кризі, вона — в колапсі", — зауважив він.
 

За словами економіста, 2009 рік – це рік економічного падіння, колапсу, економічних негараздів, посилення всіх економічних негативів, які тільки можна собі уявити.

"Який ми маємо вихідний параметр? Буквально кілька основних показників, що треба враховувати. Від’ємне сальдо зведеного платіжного балансу – 13,7 мільярдів доларів за рік. Це означає, що цю "дірку" треба чимось закрити. Закрити, зрозуміло, на сьогоднішній день немає чим, бо державний борг складає понад 300 мільярдів гривень, він збільшився на понад 110 мільярдів гривень у 2009 році. Падіння ВВП за 2009 рік – 15%, офіційне падіння індексу промисловості десь на рівні 35%. Неофіційне падіння ВВП – 20%, це однозначно. Причому йде надзвичайне нарощення готівкової бази. То про яке пожвавлення ми можемо говорити?"

Олег Соскін наголосив, що для виходу з кизи потрібні структурні реформи та заходи.
"Але ми їх не бачимо. Останній час країна жила за рахунок закордонних запозичень, так звані "дешеві кошти", але вони закінчились і ми не можемо без них. Тому підстав для виходу з кризи немає. Однозначно!".
Звук

О. Каретнікова

 

Читайте также по теме