ГолосUA
12:02 13/10/2010

Неправдиво занижені показники інфляції в Україні провокують панічні настрої серед населення — експерт

 

Заперечуючи реальні показники інфляції в Україні, Кабінет міністрів тільки підсилює панічні настрої населення щодо цін на продовольчі товари та послуги.

 

Про це в інтерв'ю ГолосUA заявив директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

 

На думку В. Юрчишина, зараз в Україні відбулося ланцюгова реакція на подорожчання цілого ряду товарів та послуг, що далі перекидається з одного ринку на інший. «Так, скажімо, подорожчання гречки, яке відбулося в серпні, підштовхнуло зростання цін на овочі та цукор, та ін. Негативні очікування — дуже вагомий чинник того, що будь-які негаразди сприймаються населенням як керівництво до дій», — розповів економіст.

 

Експерт наголосив, що, на жаль, уряд в Україні, і нинішній, і попередній, нічого не робив і не робить для реального запобігання та реагування на такі процеси в державі. «На жаль, це характерно для українського уряду як такого, незалежно від його кольору. Не проводиться систематизований аналіз ринків, не проводяться аналітичні прогнозування ринків. Дуже часто замість того, щоб реагувати, попереджувати, і якщо щось стається — наші прем'єри вдаються до засобів заспокоєння. Натомість — населення бачить зовсім іншу, реальну картину. Це навпаки збільшує панічні настрої, тільки роздмухує їх, і це абсолютно справедливо. При цьому уряд впроваджує дії, які знову-таки суперечать дійсності», — зауважив він.

 

Так, В. Юрчишин навів приклад із забороною на експорт зерна, яку уряд планує провести до кінця 2010 року на пшеницю та кукурудзу, допоки Аграрний фонд не закупить достатній обсяг зерна. Кабмін має намір встановити квоти на експорт зерна розмірі 3,5 млн тонн. Так, на переконання експерта, цьогорічний врожай зерна в Україні достатній, аби забезпечити потреби держави. «Так, в цьому році менший врожай, аніж у минулому. Але, разом із тим, його вистачає. Більше того — є можливість зайняти ті ніші, які втратила Росія та Казахстан на міжнародних ринках. Замість того, щоб вводити обмеження, а показати, ось ми можемо ще й експортувати — тоді б люди повірили, що панічні настрої перебільшені», — резюмував він.

 

Нагадаємо, що вчора, 12 жовтня, прем'єр-міністр України Микола Азаров назвав оприлюднені показники Держкомстатом інфляції за вересень 2010 року в 2,9% доволі високим показником. Однак пообіцяв, що ніякої дестабілізації на ринках не відбудеться. При цьому опозиція, на чолі з лідером БЮТ Юлією Тимошенко заявила про приховану інфляцію в країні. На думку Тимошенко, насправді реальний річний показник інфляції становить 58,7%, що демонструє ріст цін на товари та послуги щодня.

 

Я. Солонська

Читайте также по теме