“The Independent”
18:20 08/12/2010

Неприємна правда про людську еволюцію: чи дійсно це так?

Британське видання “The Independent” http://www.independent.co.uk/news/science/inconvenient-truths-about-our-evolution-2146994.html опублікувало контраверсійні припущення ученого-психолога відносно природи та еволюції людини.

"Чому у вродливих батьків народжується більше доньок? Тому що краса більш важлива для жінки ніж для чоловіка. Чому більшість терористів мусульмани? Тому що вони менш повно аздовольняють сексуальну потребу. Чому ліберали більш освічені за консерваторів? Тому що лібералізм це "еволюційний процес", — таку думку висловлює дослідник із Лондонської школи економіки, еволюційний психолог Сатоші Канасава.

"Канасава визнає, що багато із його думок та припущень можуть здаватися аморальними, такими, що не відповідають нашим уявленням, та образливими. Тим не менше дослідник продовжує наполягати на тому, що його ідеї спираються не на якісь там фантазії хворого, а на факти, що були отримані внаслідок численних досліджень та експериментів. Тому подобається це комусь чи ні, однак це факт: людська натура просто не політкоректна ", — пише газета та додає, що Касава знайшов нові свідчення, які, за його словами, підтверджують один із найвідоміших принципів у еволюційній біології, який пояснює чому у привабливих осіб більше дітей жіночої статі.

Серед цікавих припущень Канасави видання публікує такі:

1. У вродливих людей народжується більше доньок.

Відома як гіпотеза Тріверса-Вільярда, яка стверджує, що якщо у батьків наявні будь-які особливості чи характерні риси, які вони можуть передати своїм дітям і які будуть більш привабливими для однієї статі порівняно із іншою, у цих людей народиться більше дітей саме цієї статі. "У чоловіці найпривабливішим здається забезпеченість, статус та влада, в той час як в жінці — це молодість та фізична привабливість. Остання, будучи, в принципі, універсальною позитивною якістю, все ж насамперед впливає на успіх жінки у продовженні свого роду. Таким чином можна зробити висновок, що у фізично привабливих батьків народжується більше доньок, а не синів", — стверджує доктор Кансава.

Видання  нагадує, що дані Національного дослідження дитячого розвитку 1958-го року, в якому вчителі оцінили привабливість семирічних дітей, продемонстрували, що 38 років потому у менш вродливих дітей народилося більше синів.

2. Ліберали освіченіші за консерваторів.

У черговому дослідженні доктора Канасави, заснованому на тих же даних, було виявлено, що у молоді, яка вважає себе "дуже ліберальною" середній рівень IQ дорівнює 106, в той час як аналогічний показник у "дуже консервативних" становить 95.  /> "Здатність мислити та обгрунтовувати наділила наших прадідів перевагами у нелегкій задачі розв'язування еволюційних викликів, які не мали вроджених відповідей. В результаті, ймовірність того, що більша кількість розумних людей осмислить ці виклики та ситуації, перетворюючи їх на власні цінності та спосіб життя, ніж менш розумні особи, суттєво зростає", — наголошує Канасава.

Дослідник вважає, що люди еволюційно змодельовані таким чином, аби піклуватися про свою сім'ю та друзів. Бути ліберальним означає, що ти турбуєшся не лише за родичів та близьких, а ще й про велику кількість генетично неприналежних незнайомців, що, безумовно, є результатом еволюційного розвитку. Тож розумні діти, як правило, виростають лібералами.

3. Більша кількість терористів-смертників — мусульмани.

Попри те що багато суїцидальних, так би мовити, "місій" не завжди релігійні, там, де вона все ж має місце, завжди йдеться про мусульманство. "Чому так відбувається? Чому більшість смертників — мусульмани? Відповідь може здатися несподіваною. Насправді такий потяг немає нічого спільного із ісламом чи політикою, культурою або расою. Натомість , причина криється у сексі, в цьому випадку у його відсутності", — стверджує вчений.

За словами Канасави, однією із найконтраверсійніших характеристик ісламу є схвалення ним полігамії, тобто гарему для чоловіків. Згода на те, щоб деякі чоловіки монополізували всіх жінок, залишило інших самотніми, через що перспектива "72-х незайманих", які чекають на звичайних мусульманських хлопців у раю, це достатній привід, аби вчинити терористичну атаку із летальним наслідком. "Поєднання полігамії та великого гарему незайманих у раю провокують та надихають багато молодих мусульманських терористів-смертників", — зазначає Канасава.

4. Чоловікам подобаються вибухові білявки (і жінки хочуть бути схожими на них).

Світле волосся унікальне і з віком драматично змінюється. Воно типове лише для зовсім юних дівчат, які згодом перетворюються на жінок із значно темнішим волоссям. Тож бути білявкою — це ознака молодості, яка провокує чоловіків, які підсвідомо шукають молодших (а також здоровіших) партнерш, зближуватися саме із ними задля продовження роду.

5. Люди за своєю природою полігамні.

Звичайно, поліандрія (коли жінка має більше, ніж одного чоловіка) явище рідке. Однак полігамія — це звичайна справа для всіх часів. У суспільствах, де прірва між багатими та бідними дуже велика, жінки та їхні діти краще будуть ділити декількох заможних чоловіків, аніж радіти одному, але дуже бідному. На практиці, більшість індустріальних суспільств тяжіє до моногамії через те, що чоловіки самі намагаються урівняти свої ресурси, аби не слідувати прикладу їхніх попередників у середні віки.

6. Коли у батьків народжується син, ймовірність того, що вони розлучаться суттєво зменшується.

Як вже зазначав Канасава, привабливість чоловіка, як правило, визначається його заможністю, статусом та владою, в той час як жінки її фізичною привабливістю та молодістю. Наявність батька дуже важлива для його сина, адже це гарантує, що він зможе передати свою заможність, статус та владу безпосередньо йому. Водночас донці батько не зможе передати ні молодість, ні фізичну привабливість, що робить його присутність для дівчинки менш цінною. 

7. Що спільного між креативними геніями та злочинцями.

Канасава зазначає, що тенденція вчиняти злочини переживає свій пік у період статевого дозрівання і згодом починає поступово зникати. Однак ця характеристика не обмежується злочинами. Очевидно, що у кожній кількісній людській поведінці, яку інші сприймають занадто конкурентною, особливо коли справа стосується сексуальних відносин, у боротьбі за партнерів чоловіки та жінки часто або вдаються до насильства, або намагаються проявити своє суперництво через креативні вчинки. Цей факт, безумовно, зближує креативний розум із кримінальним.

8. Міф про чоловічу кризу середнього віку.

Багато чоловіків середнього віку переживають кризу середнього віку не через те, що вони досягли своїх 40 років, а через те, що їхні жінки досягли цього віку. "З точки зору еволюційного психолога, чоловіча криза середнього віку спричинена кінцем репродуктивної кар'єри його жінки та наближенням менопаузи. Із огляду на це чоловіки починають шукати собі молодших партнерш", — наголошує Канасава.

9. Це природньо для чоловіків ризикувати всім заради інтрижки.

Впливові чоловіки завжди одружувалися моногамно, але парувалися полігамно. Свідомо чи ні, чоловіки тяжіють до політичної влади, задля того, щоб мати доступ до репродуктивних функцій великої кількості жінок.

10. Чоловіки сексуально домагаються жінок, бо вони не сексисти.

Ні для кого не секрет, що чоловіки завжди ставилися один до одного на робочому місці агресивно, часто застосовуючи аморальні засоби у боротьбі за різноманітні привілеї. Коли боротба за це ж відбувається між чоловіками та жінками, представники сильної статі починають застосовувати сексуальний тиск на них, що доводить, що вони не сексисти.

Підгот. Л.Дубенко.

 

Читайте также по теме