ГолосUA
12:08 21/04/2010

Нерозуміння політичної ситуації у переговорах з Росією може привести до фатальних помилок — експерт

Нерозуміння новою українською владою загальної політичної ситуації у переговорах з Росією може привести до фатальних помилок.

Таке переконання висловив президент Центру європейських та трансатлантичних студій Олексій Коломієць у коментарі кореспонденту ГолосUA.

«Нерозуміння, у яких політичних координатах відбувається ця потужна гра, просто приводить нинішнє українське керівництво до фатальних помилок. Вони, фактично, самі себе заводять у таку ситуацію, у якій, у першу чергу, через дуже короткий проміжок часу для них виходу вже не буде, а трохи далі виходу, можливо, не буде вже й для держави», — сказав він.

На думку експерта, питання, які розглядаються під час українсько-російських зустрічей, є другорядними, вплетеними у загальностратегічну концепцію дій Російської Федерації.

«Вона полягає у встановленні повного домінування над регіоном колишнього впливу Росії. Найближчим часом, я боюсь, буде створюватися вісь Москва-Варшава-Берлін, навіть не приймаючи до уваги, що між ними існує Україна. З перспективою надзвичайного погіршення соціально-економічного становища в Україні, з непередбачуваними наслідками. Ситуація дуже загрозлива», — підкреслив він.

Однак, вважає О. Коломієць, цього «або не розуміє нове українське керівництво, або воно просто не у силах протидіяти надзвичайно потужному тиску з боку Росії».

«Ці зустрічі — вони просто, як елементи такої загальної гри. Головне питання — чи розуміє Янукович і його оточення, що відбувається у Москві? У мене таке відчуття, що не розуміє. Але найбільш програшною поразкою це буде, якщо вони розуміють, і йдуть на це відверто, заради збереження політичного позіціонування, збереження влади. Але збереження влади буде дуже обмеженим», — переконаний Олексій Коломієць.

Нагадаємо, наразі триває одноденний візит Дмитра Медведєва до Харкова, під час якого він зустрінеться з Віктором Януковичем. .

І. Носальська

 

Читайте также по теме