ГолосUA
14:07 22/12/2009

Німеччина дала дозвіл на будівництво газопроводу в обхід України

У Німеччині надали дозвіл на прокладання ділянки газопроводу «Північний потік», який має з’єднати газові артерії Росії та Центральної Європи, в обхід території України. Будівництво може початися вже у квітні 2010 року. 

Проект, який лобіюється Москвою, отримав чергове юридичне підкріплення. Відомство із землевідведення у Штральзунді погодило проект, після трьох років вивчення його екологічної та технічної документації.

В даному разі йдеться про ділянку газопроводу довжиною 50 кілометрів, що пройде німецькою територією. Загальна довжина «Північного потоку» — 1223 кілометри. Трубний шлях, більша частина якого прокладатиметься під водою, з’єднає російський Виборг з німецьким Ґрайфсвальдом.

Німецькі та російські природоохоронні відомства ухвалили свої позитивні резолюції щодо газоносної артерії майже синхронно, з різницею у лише три дні. «Надання дозволів Росією і Німеччиною є наріжним каменем цього важливого європейського інфраструктурного проекту. Це дозволяє нам вкластися у затверджений графік початку робіт – квітень наступного року,- заявив управляючий директор «Північного потоку» Матіас Варніґ.

Скандинавські держави Фінляндія, Швеція та Данія, через територіальні води яких торуватиме шлях газопровід з Росії, чинили найбільший опір спільному проекту "Газпрома" з "Рурґазом". Але в листопаді вони таки дали свою принципову згоду на проект. За словами Варніґа, Федеральне морське та гідрографічне агентство ФРН має затвердити спорудження 31-кілометрової ділянки "потоку" в ексклюзивній економічній зоні Німеччини в найближчі кілька тижнів. У цей же період він сподівається на другий дозвіл властей Фінляндії.

Проект «Північний потік» дехто з оглядачів вважають радше політичним, ніж економічним. Адже йдеться, власне, про обхідний шлях навколо України і Польщі. Нині ж існують технічні можливості збільшення обсягу транзиту російського газу українською територією, без генеральних інвестицій. Про це неодноразово заявляв офіційний Київ.

Але після повторних російсько-українських газових суперечок Західна Європа підтримала обхідний проект, запропонований Росією. Наглядову раду консорціуму "Північний потік" очолює екс-канцлер Німеччини Ґергард Шредер. Прем’єр-міністр німецької федеральної землі Мекленбурґ-Передня Померанія Ервін Зеллерінґ — однопартієць Шредера з СДПН — вважає: «У такий спосіб ми зробимо забезпечення енергоносіями Німеччини та Європи ще більш надійним. І ми маємо у цьому свою частку».

Очікується, що балтійський підводний газопровід вартістю понад 7 мільярдів євро запрацює вже у 2011 році. Управляючий директор «Північного потоку» Матіас Варніґ налаштований оптимістично: «Перший газ через першу газову трубу в обсязі 27,5 мільярдів кубометрів має надійти до Німеччини в жовтні 2011 року».

За матеріалами "Німецької хвилі" 

 

Читайте также по теме