ГолосUA
17:39 25/06/2009

Німеччина переконана, що в Україні немає грошей аби сплачувати за газ

В Україні немає грошей аби сплачувати за газ. Так стверджує німецьке видання Handelsblatt.

Незважаючи на допомогу Міжнародного валютного фонду, у Києва знову немає достатньо коштів аби сплатити за російський газ. Тільки в липні місяці Україні доведеться віднайти 1 млрд доларів для оплати рахунків "Газпрому".

Видання наголошує, що наслідком неплатоспроможності української сторони може стати припинення поставок газу Росією. /> "І знову постраждає ЄС. Тому Брюссель погодився допомогти Києву віднайти кошти для погашення газових боргів"- наголошується у публікації.

Економічна криза вдарила по Україні більше за інших держав екс-радянського простору. Незважаючи на кредити від МВФ в розмірі 16 млрд доларів, український уряд важко зводить кінці із кінцями. Монопольна ж структура Нафтогазу, наголошує Handelsblatt, останнім часом покриває свої витрати лише за рахунок кредитів.

"Загалом ситуація у Нафтогазі не виглядає оптимістично. Після боротьби за владу у січні місяці концерн ледь функціонує. Він накопичив більше 3,5 млрд євро по боргам і протягом наступних декількох днів має погасити рахунки Газпрому за червень у розмірі 180 млн євро. Тим не менше МВФ не подобається як працює Нафтогаз і він вимагає реформи структури, при цьому затримуючи третій транш кредиту. У самому Нафтогазі є декілька варіантів виходу із перманентної кризи. Зокрема команда директора концерну Дубини пропонує ліквідувати старий концерн та утворити два нових. Один буде займатися транспортуванням газу, інший- закупівлею імпортного газу і продажу його українським споживачам. Єврокомісія задоволена таким варіантом, адже тоді вона зможе брати безпосередню участь у питаннях траспортування газу. Але, здається, прем’єр Юлія Тимошенко не виявляє особливого ентузіазму відносно ініціатив Дубини, адже це означає визнання переговорів по газовим угодам із прем’єром Росії Путіним, а також втрату контролю над Нафтогазом"- пише видання.  

 

Читайте также по теме