ГолосUA
07:42 08/06/2010

Німецька авіакомпанія вимагає відшкодувань за збитки, які наніс Ейяфьятлайокудль

Генеральний директор німецької авіакомпанії "Lufthansa" вимагає від Євросоюзу компенсувати авіаперевізникам втрати, заподіяні виверженням вулкану Ейяфьятлайокудль навесні 2010 року.

“Нам не потрібні субсидії, але ми просимо компенсувати наші втрати. Ми були змушені скасувати рейси, хоча необхідності у цьому не було”, — заявив керівник"Lufthansa" Вольфганг Майрубер (Wolfgang Mayrhuber) на прес-конференції, яку організувала Міжнародна асоціація повітряного транспорту (International Air Transport Association, IATA).

Виверження вулкану Ейяфьятлайокудль почалось 20 березня 2010 року. 14 квітня вулкан викинув в атмосферу велику хмару вулканічного попелу, у результаті цього повітряне сполучення над північчю Європи будо паралізоване. Протягом кількох днів були закриті аеропорти Великобританії, скандинавських країн та Німеччини. Були скасовані також європейські рейси з Москви та Петербурга. 21 квітня заборона на польоти над півднем Європи була знята, але згодом Ейяфьятлайокудль викинув у повітря нову хмару попелу, що призвело до закриття аеропортів у Великобританії та Іспанії.

Через відміну повітряного сполучення тисячі пасажирів не змогли вчасно вилетіти з європейських країн. Авіакомпанії, змушені скасовувати рейси, зазнали багатомільйонних збитків. Всього, за даними німецької преси, через виверження Ейяфьятлайокудля було скасовано більше ста тисяч авіарейсів. За даними IATA, вулканічна криза зачепила 29 відсотків світового ринку авіаперевезень. Сукупні втрати авіакомпаній оцінюються у 1,7 млрд. доларів.

За матеріалами: Lenta.ru />  

Читайте также по теме