ГолосUA
13:48 01/07/2010

Німецькі інвестори та науковці допоможуть Львівщині врятувати родовище калійних солей

Німецькі інвестори і науковці готові допомогти Львівщині врятувати родовище калійних солей Стебницького комбінату.

Таку готовність засвідчила представник Львівської області в Тюрінгії (ФРН) Ліляна Грицишин під час робочої зустрічі голови Львівської ОДА Василя Горбаля з представниками бізнес-кіл Тюрінгії, повідомили у прес-службі ЛОДА.

«Стебницький комбінат відомий у Німеччині ще з часів Німецької Демократичної Республіки. Стебник має два родовища калійних солей. Ми провели попередній аналіз і встановили, що одне із них ще може бути використане для розробки. Ми готові реалізувати проект з розробки цього родовища, і готові підключити до проекту Університет Львівська політехніка», — заявила Л. Грицишин.

Вона також сказала, що німецькі інвестори готові приступити до наукового вивчення Стебника вже наприкінці липня. При чому, якщо дослідження почнуться за планом, то вже у серпні буде готова уся технічна документація, і офіційна пропозиція від інвесторів щодо реалізації проекту використання Стебника і вирішення проблем провалів ґрунту, які спостерігаються в районі.

За словами Л.Грицишин, провести всі ці роботи можна буде за рахунок загальноєвропейських та Тюрінгійських грантів, в отриманні яких не виникне проблем у разі чіткої та послідовної позиції місцевої влади та керівництва Стебницького ДГХП «Полімінерал».

Представники компанії-інвестора висловили готовність до співпраці і в питаннях підготовки кадрів. Зокрема, німецька сторона готова забезпечити стажування у Німеччині технічних спеціалістів, які після навчання повернуться вирішувати проблеми Стебника. При чому усі витрати на підготовку спеціалістів готові покрити Тюрінгійські фонди.

Крім цього, у пригоді для Львівщини може стати спільна Україно-Польсько-Білоруська програма NPI. «Заявка на участь у цій програмі і отримання фінансування має бути відправлена вже найближчим часом», – наголосила Л.Грицишин.

Л. Мицай />  

Читайте также по теме