ГолосUA
14:48 25/01/2010

Німецькі ЗМІ: побудова газопроводу по дну Балтійського моря поставить Україну на коліна перед західними кредиторами

Газопровід, який проходитиме по дну Балтійського моря і поставлятиме блакитне паливо із Росії до Німеччини, змусить Україну знову просити фінансову допомогу у Заходу.

Так стверджує видання Frankfurter Allgemeine.

"Сьогодні Європа задовольняє чверть своїх потреб у природному газі завдяки Росії. У майбутньому ця цифра тільки зростатиме через поступове вичерпання місцевих запасів ресурсу. Однак Україна, через яку проходить 80% транзитного газу із Росії до Європи, ризикує не скористатися зростаючим попитом на російський газ: Москва активно розпочинає будівництво газопроводів, які йдуть в обхід України і один із яких проходитиме по дну Балтійського моря та поставлятиме газ із Росії до Німеччині без посередників", — пише газета та додає, що минулого року Кремль встиг укласти низку вигідних угод відносно проектів газопроводів Південний та Північний потік, які також йдуть в обхід України і будівництво яких розпочнеться найближчим часом.

Таким чином, зазначає видання, обсяги поставок, які проходять через транзитний газопровід Україну, суттєво скоротяться впродовж наступного десятка років, що призведе до падіння прибутків енергетичного сектору української економіки та посилення залежності Києва від іноземних кредиторів.

"Вже сьогодні Україна не здатна ні оплатити борги за власний спожитий газ, ні приступити до модернізації ГТС країни, вартість якої, за оцінками експертів, перевищуватиме 5 млрд. доларів. Києву слід найближчим часом задуматися над власною тактикою дій, адже, якщо не вдатися до кардинальних змін, існує ризик потрапити у довготривалу залежність від західних кредиторів та попрощатися із економічною та, можливо, навіть політичною незалежністю ", — наголошує Frankfurter Allgemeine.

За матеріалами: Frankfurter Allgemeine

Підгот. Л. Дубенко

 

Читайте также по теме