Нині маємо той уряд, якому небезпечно передавати культурні цінності — Яворівський

Нині маємо той уряд, якому небезпечно передавати культурні цінності.

Таку думку висловив голова Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності, народний депутат України Володимир Яворівський під час прес-конференції з приводу рішення про передачу Національного заповідника “Софія Київська” в підпорядкування Міністерства культури, передав кореспондент ГолосUA.

Він розповів, що свого часу, очолюваний ним комітет був стурбований тим, що Києво-Печерська Лавра перебуває під опікою Л.Черновецького, тобто міської влади. “Ми тоді справді вважали, що було б набагато розумніше забрати від міської ради і передати це під опіку уряду. Але наразі ми маємо той уряд, якому небезпечно це все передавати. Ми так само можемо втратити нашу унікальну пам’ятку – Софію Київську, яка є духовним символом України”, — розповів голова Комітету ВР з питань культури і духовності.

Він висловив припущення, що Софію Київську в майбутньому чекають такі ж самі проблеми, як і Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, з якого намагаються виселити усі музеї. “Ми прекрасно розуміємо, що хочуть викинути з верхньої Лаври музеї і рано чи пізно, таке може трапитися і в Софійському заповіднику, коли їх об’єднають із Києво-Печерською лаврою, яка є власністю Московського патріархату, — повідомив В. Яворівський, зауваживши, що тоді Софія перестане бути українською, “тому що керівництво Московського Патріархату є екстериторіальним і до України прив’язано лише формально”.

Нині влада діє в галузі культури так само, як в галузі приватизації. Це бульдозер, який йде, і все, що є на його шляху, або розгортає, або підминає під себе”, — наголосив В. Яворівський.

Читайте также по теме