ГолосUA
12:10 15/01/2011

НКРЗ хоче змусити операторів мобільного зв’язку боротися з шахраями

Національна комісія з питань регулювання зв’язку України прийняла рішення зобов’язати операторів мобільного зв’язку отримувати дозволи на використання 3-х та 4-х значних номерів.

Для реалізації такого рішення комісія планує до 1 лютого перевірити використання таких номерів операторами мобільного зв’язку, що працюють у стандарті GSM та СDMA. До 1 березня вони повинні надати до НКРЗ заяву і відповідні комплекти документів на виділення скорочених номерів.

У НКРЗ пояснили, що на ринку склалася ситуація, коли мобільні оператори використовують короткі номери без дозволів для надання абонентам контент та інформаційних послуг. Такі дії в комісії вважають порушенням законодавства “Про телекомунікації” щодо використання номерного ресурсу на дозвільній та платній основі, постанови уряду “Про внесення змін до розміру плати за виділення номерного ресурсу”, згідно з якою встановлений розмір плати за виділення скорочених номерів для окремих мереж зв’язку і ліцензійних умов роботи операторів.

Також в комісії заявили, що неконтрольований розподіл операторами мобільного зв’язку скорочених номерів приводить до виникнення різних шахрайських схем. Зокрема, таких, при яких скорочені номери мереж мобільного зв’язку використовуються для зняття засобів з лицьових рахунків абонентів та комп’ютерного шахрайства в мережі Інтернет. Крім того, введення диференційованої плати за виділення скорочених номерів ставить у рівні умови діяльності операторів мобільного та фіксованого зв’язку. “Раніше мобільні ж за це не платили. Тепер вони будуть платити аналогічну з фіксованими операторами суму”, — сказав раніше член НКРЗ Володимир Пащук.

Як повідомлялося, Кабмін має намір стягувати плату з мобільних операторів за короткі номери, котрі використовуються ними для інформаційно-довідкових служб і надання контент-послуг.

Уряд уже підготував постанову “Про внесення змін до розміру плати за виділення номерного ресурсу”, яка запроваджує плату за виконання коротких чотири- та п’ятизначних номерів у мобільних мережах. НКРЗ уже схвалила відповідний законопроект постанови і тепер його повинен ухвалити Кабмін.

Згідно з законопроектом, вартість виділення мобільному оператору єдиного номеру для всієї території України складе 200 тис. грн. Номер, який єдиний для всіх обласних центрів, коштуватиме 100 тис. грн., для одного регіону — 10 тис. грн.

На сьогоднішній день основними користувачами коротких номерів є контент-провайдери, котрі використовують їх для продажу інформаційного, розважального чи довідкового контенту.

За матеріалами: Дело

Читайте также по теме