ГолосUA
12:12 08/10/2009

Нобелівську премію з літератури отримала німецька письменниця

У Стокгольмі оголосили лауреата Нобелівської премії з літератури за 2009 рік.

Лауреатом головної книжкової премії світу стала німецька письменниця Герта Мюллер, — повідомив секретар Нобелівського комітету в прямому ефірі телеканалу «Вести».

Герта Мюллер народилась 17 серпня 1953 року в Румунії. У 1987 разом з чоловіком, письменником Ріхардом Вагнером, переїхала до ФРН. Виступала з лекціями в багатьох університетах. Проживає в Берліні. Автор віршів, прози, есе. Лауреат багатьох літературних премій, як німецьких, так і загальноєвропейських, в тому числі — Дублінської (1998 рік) і премії імені Франца Кафки (1999). Вірші, романи, оповідання і есе Герти Мюллер перекладені на численні європейські мови, а також на китайську і японську.

Нобелівська премія з літератури вручається з 1901 року. Вибір найбільш гідного в цій номінації за традицією викликає найгостріші суперечки і докори на адресу Нобелівських комітетів, адже за життя цю премію так і не отримали такі автори, як Лев Толстой, Август Стріндберг, Генрік Ібсен.

Всього за роки Нобелівську премію з літератури отримали 105 письменників, поетів та драматургів. Одинадцять з них — жінки.

У 2008 році лауреатом премії став французький письменник Жан-Марі Гюстав ле Клезіо, у 2007 році — англійська письменниця Доріс Лессінг.

 

Читайте также по теме