Ольга Черненко
10:32 09/02/2011

Норма про те, що депутати місцевої ради можуть відправити мера у відставку, є у законі «Про місцеве самоврядування» — експерт

Норма про те, що депутати місцевої ради можуть відправити мера у відставку є у законі "Про місцеве самоврядування".

Про це сказав політолог Володимир Фесенко в ексклюзивному коментарі кореспонденту ГолосUA.

"Ця норма є в законі вже давно. Треба уважно читати закон, — зазначив він. — Тут інша новація, набагато важливіша. Вона пов'язана з тим, що до строкових виборів обов'язки мера може виконувати секретар ради. Ось це новація, яка суперечить змісту місцевого самоврядування і самому поняттю місцеве самоврядування".

За словами експерта, цього раніше дійсно не було.

"А тепер, наприклад, замість Черновецького без виборів до нових виборів його обов'язки може виконувати Олесь Довгий, або хтось інший. Цього раніше не було. Але це не зовсім коректно. Це певні антивиборні політтехнологічні новації, яку суперечать здоровому глузду", — додав він.

Нагадаємо, з'явилася інформація у ЗМІ, що Кабмін затвердив законопроект, що надає депутатам право двома третинами голосів відправити у відставку мера. Відповідно до запропонованих змін, у разі незгоди депутатського корпусу з політикою обраного міського голови, сесія ради отримує право двома третинами голосів висловити йому недовіру і відправити у відставку. За новим законом обов'язки мера аж до чергових виборів може виконувати секретар ради. У найближчі дні закон буде переданий до парламенту і розглянутий за скороченою процедурою.

Читайте также по теме