ГолосUA
12:49 14/11/2010

Нова пенсійна реформа дозволить накопичити, але небагато

 

В разі переходу України на систему накопичення можливе лише за умови підвищення пенсійного віку і зниження максимального рівня пенсій.

 

Про це сьогодні пише український тижневик “Контракти”.

 

Через рік, за прогнозами віце-прем'єрміністра Сергія Тігіпка, частина пенсії українці будуть забезпечувати собі самі через обов'язкові виплати до Накопичувального фонду.

 

Як запевнили у статті видання, у перший рік впровадження накопичувального рівня в Україну Пенсійний фонд може втратити 3,6-4 млрд грн. ПФ не врятувало б навіть збільшення соціальних внесків, оскільки частина зарплат пішла б у тінь. За словами Сергія Тігіпка, скорочення дефіциту Пенсійного фонду можливе, зокрема, за рахунок легалізації зарплат, збільшення пенсійного стажу, стимулювання продовження трудової діяльності громадян після досягнення ними пенсійного віку. /> Підвищення пенсійного віку і зниження максимального рівня пенсій могли б пом'якшити перехід на накопичувальну систему. Міністерство праці та соціальної політики в середині 2010 року запропонувало поступово вирівняти пенсійний вік жінок і чоловіків. Вирішувати проблеми ПФ збираються саме за рахунок слабкої статі. Попередньо, вже з 2012 року пенсійний вік жінок буде збільшуватися на шість місяців щороку, поки не досягне 60 років. Все тому, що тривалість пенсійної життя жінок досягає 24 років, а чоловіків — трохи більше 14. Паралельно підвищиться і мінімальний стаж для отримання пенсії за віком з нинішніх 5 до 15 років.

 

Очікується, що реформа торкнеться понад 40% платників пенсійних внесків, яким в 2012 році буде більше 35 років. Стартова ставка відрахувань до Накопичувального фонду — 2% від річного доходу з поступовим її збільшенням до 7% до 2017 року. На цю суму знизиться розмір страхового внеску платників до солідарної системи. З появою накопичувальної складової загальний розмір пенсійних виплат за рахунок отримання інвестиційного доходу збільшиться до 55-60% середньої зарплати в Україні за нинішнього рівня виплат у 35%. Але будуть і ті, хто програв. Весь вантаж переходу на накопичувальний рівень відчують ті, кому зараз за сорок. У другій групі «везунчиків» — нині працююче населення трохи молодші 40 років. Перші не встигають зробити достатні накопичення, другі зможуть накопичити, але небагато.

 

У України остаточного варіанту реалізації обов'язкової накопичувальної системи чиновники ще не озвучили. Хоча передбачається, що кошти будуть акумулюватися в Накопичувальному фонді, а управління пенсійними активами передадуть КУА, відібраним на конкурсі. З 2018 року працівники зможуть переводити свої обов'язкові пенсійні заощадження з Накопичувального фонду в будь-якого недержавного ПФ.

 

Солідарна пенсійна система розбалансована, тому, як вважають демографи, без збільшення пенсійного віку дійсно не обійтися. За оцінками ООН, до 2050 року Україні буде витрачати 30% ВВП на утримання пенсіонерів. Якщо в 2009-му питома вага трансфертів з бюджету в ПФ склав 18%, то за січень-серпень 2010 року перевищив 20%. Проблема посилюється тим, що і сам бюджет в катастрофічному дефіциті, який Україні перекриває, беручи в борг і не повертаючи ПДВ експортерам.
 

 

 

Читайте также по теме