ГолосUA
19:18 02/12/2010

Нові меблі з інкрустацією в Маріїнському палаці коштуватимуть 42 млн гривень

 

Наприкінці наступного року Маріїнський палац відкриють після тривалої реконструкції.

 

Про це сьогодні розповіла газета “Сегодня”.

 

За повідомленням, зала для прийому гостей, вхід з боку майбутньої вертолітного майданчика, штори з Англії і Франції, нові меблі з інкрустацією, люстри стилю XIX століття — все це з'явиться в оновленому палаці.

Оскільки палац — історичний пам'ятник, кардинальних перебудов всередині не буде. Але додадуть шику і краси внутрішньому оздобленню, яке зараз досить скромно. На меблі з інкрустацією витратять 42 млн грн. Практично всю її потрібно замовляти з нуля, оскільки багато кімнати в палаці були “голими”. Із старих меблів залишать тільки пару гарнітурів. Усі палацові двері будуть колишніми, їх лише відреставрують і оформлять позолотою. На стелях відновлять історичні розпис і ліпнину. Художній паркет повністю покладуть новий. У Європі замовлять і шикарні люстри і бра стилю XIX століття.

На вікнах старовинні штори поміняють, але за кольором і малюнку вони будуть такими самими, як і раніше.”Для штор тканини будуть везти їх Лондона чи Парижа. Але шити їх будуть українські майстри”, — розповів архітектор Георгій Духовичний. За його словами, до перебудови палац пригнічує своїм плачевним станом — мокрі стіни, убогі туалети, в які навіть неприємно було заходити, зіпсований радянської перебудовою інтер'єр. “Коли за Союзу палац реконструювали, то примудрилися знести деякі стіни, чого в пам'ятнику архітектури робити не можна”, — сказав Духовичний.

Уже п'ять років палац обнесений зеленим парканом. За Віктора Ющенка Маріїнський хотіли зробити резиденцією Президента, де б Глава держави оселився з дружиною та дітьми. А на роботу Ющенко збирався ходити по підземному переходу, який повинні були прорити від палацу до будівлі МОЗ на Грушевського, де він збирався розмістити секретаріат Президента.

Тепер підземного ходу робити не будуть. “Цей проект вже не розглядають як резиденцію Президента, тут буде звичайний палац лише для прийому гостей та урочистих подій”, — сказав рецензент проекту реставрації палацу архітектор Г. Духовичний.

Одна з проблем палацу — безпека. На вимогу охорони, тут має бути 7-8 запасних під'їздів. Не вистачає трьох.

Після реконструкції у палаці з'являться великий зал зі столиками для урочистих прийомів, кабінет з овальним столом для офіційних зустрічей, зал для нагороджень, декілька туалетів, душова, сервірувальна, холодний і гарячий цех, цех з переробки м'яса, овочева кімната, кімнати для перекладачів та охорони , гримерки, приміщення для телетрансляцій та прес-конференцій. Кухню перенесуть в ліве крило, адже оскільки зараз вона розташована невдало, то по залах і коридорах палацу витають запахи страв, що випікаються. Трансформаторна з котельні будуть у підземному поверсі. Пам'ятки вже не зміцнили фундамент, зробили гідроізоляцію та ремонт даху. На оновлення виділяли майже 500 млн грн. Додали ще 1,5 млн грн. Обіцяють, що сюди знову будуть водити екскурсії.

 

 

Читайте также по теме