ГолосUA
17:48 17/12/2010

Нові та старі кредити сприяли збільшенню зовнішньому боргу України до 111,6 млрд доларів — НБУ

 

Обсяг валового зовнішнього боргу України за 9 місяців 2010 року збільшився на 8,2 млрд. доларів та на кінець ІІІ кварталу становив 111,6 млрд. доларів, що спровоковано новими позиками та збільшенню заборгованості по ним.

Про це сьогодні повідомила прес-служба Національного банку України.

Як зауважили у Нацбанку, зміна заборгованості сформувалась під дією декількох факторів. Першою причиною стали операції платіжного балансу — через них борг збільшився на 9,3 млрд. доларів. “Посприяла” також й курсова різниця, що виникла внаслідок посилення долара США по відношенню до інших валют — зменшила обсяг боргу на 0,5 млрд.доларів.

Основними чинниками, що зумовили таку динаміку обсягів зовнішньої заборгованості впродовж 9 місяців 2010 року, були залучення нових кредитних ресурсів обсягом 4,1 млрд. доларів секторами державного управління та органів грошово-кредитного регулювання та розміщення Урядом єврооблігацій на суму 2 млрд. дол. США, а також суттєве накопичення короткострокового боргу інших секторів за торговими кредитами і простроченою заборгованістю (3,3 млрд. дол. США). Окрім того в НБУ називають серед чинників чисте збільшення довгострокової заборгованості за кредитами (включно з кредитами прямого інвестора) та єврооблігаціями українських підприємств (1,1 млрд. доларів) та системне скорочення довгострокових зобов’язань українських банків перед нерезидентами (2,6 млрд. доларів).

“Валютна структура валового зовнішнього боргу на 1 жовтня 2010 року у порівнянні з початком року змінилася несуттєво. Найбільш вагомою залишається частка заборгованості у доларах США (70,5%)”, — розповіли у Нацбанку.

Читайте также по теме