ГолосUA
11:07 11/02/2011

Нові тарифи на тепло у регіонах повинні бути встановлені до 1 березня — Хіврич

Процес встановлення тарифів на послуги теплопостачання органами місцевого самоврядування повинен завершитися до 1 березня 2011 року

Про це заявив перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Юрій Хіврич під час селекторної наради з регіонами, повідомила прес-служба уряду.

Ю. Хіврич повідомив, що підготовлено та передано на розгляд уряду проект Указу Президента, яким буде затверджено утворення державного регулятора – Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг, до повноважень якого належатиме встановлення тарифів на теплопостачання, водопостачання та водовідведення.

Крім того, перший заступник міністра поставив завдання керівникам обласних державних адміністрацій взяти під контроль розрахунки за газ окремих підприємств комунальної теплоенергетики, які не виконують положень Постанови Кабінету Міністрів №1082 щодо запровадження рахунків зі спеціальним режимом використання. Адже з 391-го підприємства, які мають договірні стосунки з ДК «Газ України» в опалювальному сезоні 2010-2011 років, 18 підприємств не виконують зазначених вимог. Тому рівень розрахунків за газ на таких підприємствах значно нижчий середнього показника. Зокрема, у Дніпродзержинську — 32%, Калуші — 20%, Бердичеві -16%.

Із зазначених питань на селекторній нараді було заслухано звіти представників Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Івано-Франківської, Запорізької, Харківської областей. Свої пропозиції щодо розв’язання проблеми розрахунків підприємств комунальної теплоенергетики за газ висловили представники Мінфіну, НКРЕ, НАК «Нафтогаз України».

Нагадаємо, загальна заборгованість підприємств ТКЕ за газ за період 2000-2010 років сягає 9311,6 млн. гривень. Її, за оцінками фахівців, можна порівняти за обсягом з безкоштовним споживанням газу всіма підприємствами комунальної теплоенергетики протягом одного року.

За опалювальний сезон 2010-2011 років заборгованість підприємств комунальної теплоенергетики України за спожитий газ вже становить 4 052,2 млн. грн. Рівень розрахунків — 44%. Найнижчий рівень оплати за газ (за даними на 01.02.2011) допустили в АР Крим — 31%, Волинській, Луганській областях – 36%, Закарпатській – 28%, Київській, Дніпропетровській областях – 39% та Донецькій – 38%. Питання своєчасних розрахунків за спожиті енергоносії у сфері житлово-комунального господарства взято під контроль уряду.

Читайте также по теме