ГолосUA
07:20 16/04/2010

Новим головою Партії регіонів стане прем’єр-міністр?

На з’їзді Партії регіонів, який відбудеться 24 квітня, на розгляд делегатів буде внесена лише кандидатура прем’єр-міністра Миколи Азарова.

Принаймні, опитані члени Партії регіонів говорять, що на сьогодні інших кандидатів на посаду голови партії немає.

"Якщо ми декларуємо стабільність у країні, то як партія влади повинні організувати стабільність усередині своїх лав. Тому жодних проривних альтернативних кандидатур не буде", — заявив народний депутат Олександр Чорноморов.

Утім, прес-секретар прем’єр-міністра Віталій Лук’яненко прокоментував це так: "Велике спасибі однопартійцям за довіру і за те, що вони бачать на цій посаді лише Миколу Азарова, але їм ще потрібно внести його кандидатуру (на розгляд з’їзду), а йому — погодитися".  

За словами Лук’яненка, на сьогодні суміщати обов’язки голови Партії регіонів і прем’єр-міністра Азарову "складно, але вдається".

"Він доручив організувати роботу з підготовки до з’їзду, знаходить час для того, щоб заслуховувати інформацію і доповіді тих, хто здійснює цю підготовку, і вона проходить за планом, без зривів", — зазначив прес-секретар прем’єра.

Утім, Президент Віктор Янукович із партії не вийде й отримає у ній формальну посаду, імовірніше всього — почесного голови партії. Хоча, можливо, ця посада буде названа інакше — як зазначив член ПР, "щоб не було аналогій із попереднім Президентом" (Віктор Ющенко, будучи главою держави, був почесним головою партії "Наша Україна").

Заступник голови адміністрації Президента і голови ПР Ганна Герман не сумнівається, що при кожному голові Партії регіонів лідером партії буде Янукович.

"У нас стільки яскравих людей у партії, що як мінімум чоловік двадцять легко можуть претендувати на керівництво. Але всі чудово розуміють, що, кого б не обрали, справжнім лідером — за фактом, а не формально — залишиться Віктор Федорович (Янукович)", — заявила вона.

На думку політолога Володимира Фесенка, вибір кандидатури Азарова на посаду голови партії обумовлений тим, що в ПР він є "уособленням ідеального балансу інтересів" — не належить до жодної з конкуруючих груп, які існують усередині партії, і разом із тим не є самостійним центром впливу.

"Він не буде лідером партії, він буде охоронцем престолу. Буде створена така ж ситуація, як і в Кабміні, коли головна людина, яка реально керує урядом, — Віктор Янукович, а Азаров просто від його імені здійснює керівництво", — вважає Фесенко.

За матеріалами "Комерсант-Україна" />  

Читайте также по теме